Monument voor de bemanning van Halifax II JD259 NP-R 158 Sqn

Op Pinkstermaandag 20 mei 2013 werd te Aland Hombeek/Leest om 11. 50 uur het monument onthuld voor de bemanning van Halifax II JD259 van 158 Squadron RAF.

Vanuit een legerkamp van WWII Living History Group Operation Neptune vzw (www.operation-neptune.be) werd in colonne met WWII-voertuigen richting Aland gereden. Het kamp was een reconstructie van een geallieerd WWII kamp met waarheidsgetrouwe displays, demo’s, voertuigen en optredens in de sfeer van de jaren ’40.
Het monument werd geplaatst ter nagedachtenis van de bemanning van Halifax JD259 van de RAF/RAAF,  die in de nacht van 22 op 23 juni 1943 is neergehaald door Messerschmitt nachtjager Oblt Wilhelm Telge van II./NJG 1 en even later is neergestort in de velden tussen Aland, Tiendeschuurstraat en Kapelseweg, op de grens van Hombeek en Leest. De voltallige bemanning verloor hierbij het leven.
Flight Sergeant Leonard Ernest Cavanagh (RAAF Kapitein-piloot)
Sergeant Robert James Sage (RAF – boordwerktuigkundige)
Sergeant Thomas Ridley Forster (RAF navigator)
Flying Officer Daniel Valentine Elliott (RAF bommenrichter)
Sergeant Walter Richard Green (RAF radio-operator en schutter)
Pilot Officer Ronald Albert Charles Maund (RAF schutter)
Flight Sergeant Oliver William Todd (RCAF schutter)
Hun lichamen rusten op het Schoonselhof te Antwerpen.
Op de ceremonie van 20 mei 2013 werden de deelnemers verwelkomd door Tina Vermeylen-Jonkers van WWII Living History Group Operation Neptune vzw. Chaplain Oskar Stok mocht het monument inwijden. De stèle met gedenkplaten werd onthuld door burgemeester Bart Somers.  Somers: “Zeven jonge mannen kwamen hier om het leven, mensen die droomden van een lang en gelukkig leven. Ze stierven hier voor onze vrijheid en democratie, kostbare waarden waar we moeten voor opkomen en waaraan we ons moeten hechten. Dit monument moet een boodschap meegeven aan de volgende generaties, nl. dat oorlog zeer veel ellende met zich meebrengt.” Burgmeester Somers en Roger Vermeylen, bestuurslid van Neptune en ontwerper van het monument, kregen de eer om het monument gezamenlijk te onthullen. De plechtigheid werd bijgewoond door verschillende vaderlandslievende verenigingen die ook kransen neerlegden. Een overvlucht van Marchetti van 1 Wing Beauvechain moest omwille van de slechte weersomstandigheden worden afgelast.
Na de inhuldiging werd in het Cultuurhuis Leliëndaal te Hombeek een receptie aangeboden door de stad Mechelen.
Gastvrouw Tina Jonkers en de WWII Living History Group Operation Neptune vzw zorgden voor een eervolle plechtigheid. Knap werk!
De crash werd uitvoeriger beschreven in het Hangar Flying artikel ‘Hombeek in twee wereldoorlogen, deel II’ www.hangarflying.eu/nl/node/198
Info Tina Jonkers, 24 september 2013:
Op onze website hebben we sinds vandaag een pagina online gezet, gewijd aan piloot Leonard E. Cavanagh van Halifax JD259 die in Hombeek crashte. Daarop het verhaal aan de hand van persoonlijke fiches van de RAAF. Sinds een paar weken hebben we contact met een achternicht uit Australië van Leonard Cavanagh

Tina Jonkers (info 5 april 2015):
Ondertussen hebben we al persoonlijk contact gehad met de Australische familie van ‘onze’ piloot Cavanagh (zie foto.) We zijn met hen naar het monumentje gegaan en daarna naar het Schoonselhof waar hij begraven ligt. Ontroerend!
Het monument in Hombeek heeft ondertussen een upgrade gekregen. Heel de omkadering is vernieuwd, met groenaanplanting. Onze WWII Living History & Remembrance Group Operation Neptune is zeer blij met het nieuwe perkje.

Beelden: © Manu Godfroid, 20/05/2013 | © Tina Jonkers, 04/2015 | © Tina Jonkers
Datum gebeurtenis:
23/06/1943
Datum inhuldiging:
20/05/2013
Datum registratie:
20/05/2013
Locatie:
Monument voor de bemanning van Halifax II JD259 NP-R 158 Sqn
Adres:
Aland (straatnaam), Mechelen
Lengtegraad:
4°24’04.5″E
Breedtegraad:
51°01’11.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer