Loods van vliegveld

In november 1914 beginnen de Duitses in Gistel met de aanleg van een vliegveld. Er wordt een wat vreemde naam gegeven aan de eenheid die het veld zal gebruiken : Brieftaubenabteilung Ostende (postduiveneenheid Oostende, BAO). De naam “postduiveneenheid” was bedoeld om de geallieerden te misleiden over werkelijke bedoelingen van de Duitsers. Er werd veel belang gehecht aan de drainage van het terrein. Door de vele windvlagen werden houten loodsen gebouwd, vliegtuigtenten zouden worden weggeblazen. Nog dezelfde maand komen de eerste piloten aan met een allegaartje van vliegtuigen. Van op Gistel wou men bombardementvluchten gaan uitvoeren op Groot-Brittannië, geschikte vliegtuigen waren in 1914 echter nog niet voorhanden.
De foto toont een loods met Fries dak die zich op het vliegveld bevond en vermoedelijk gebruikt werd door de vliegeniers. De schuur is o.a. te zien rechts achter de foto die door Bernard Deneckere gebruikt werd in zijn boek “Luchtoorlog boven West-Vlaanderen, 1914-1918” (blz. 29). De schuur staat op de Zomerlooshoeve (Zomerloosstraat 43) en is dus niet publiek toegankelijk. Rechtover de hoeve staat een moderne loods in een weiland. Onderaan en voor de loods is te zien dat hier nog oude stukken van vroegere vliegveldinfrastructuur in verwerkt werd. Zij die een nachtje langer in de Westhoek willen blijven kunnen best logeren op dit oude vliegveld, de Zomerlooshoeve biedt een kamer met ontbijt aan (voor info, wim.matthys@skynet.be).

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 18/01/2007 | © Paul Van Caesbroeck, 18/01/2007
Datum gebeurtenis:
1914
Datum registratie:
22/01/2007
Adres:
Zomerlooshoeve, Zomerloosstraat 43

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer