Kunstwerk Pierced Plane, Koksijde

Info Jules Tielemans, tekst uit de brochure van deze tentoonstelling (20 juli 2014):
De kunsttentoonstelling ‘Ten Oorlog’ in de Abdijhoeve Ten Bogaerde in Koksijde (van zaterdag 21 juni tot zondag 24 augustus 2014) vertelt het verhaal van de oorlogsbeleving via de unieke waarneming van acht hedendaagse kunstenaars.
Het kunstwerk ‘Pierced Plane’ werd door de Belgische kunstenaar Yves Obyn gemaakt en plant als replica het oorlogsvliegtuig Nieuport 10 in Koksijde neer, waar dit toestel vanuit historisch perspectief thuishoorde. Met het inruilen van zijn functie van verkenningsvliegtuig voor dat van schietschijf brengt de kunstenaar een ode aan de naar roekeloosheid neigende durf van de piloten in de eerste wereldoorlog.
Ondanks de meedogenloze vernietigingskracht van de oorlog, baart die ook nieuwe technologische kansen. Pijl en vliegmachine bevestigen dit facet van de vooruitgang pregnant.
Het is niet duidelijk of het kunstwerk ook na de tijdelijke tentoonstelling een plaats zal krijgen in Koksijde.

Info Focus WTV, 11 januari 2015, een artikel van Andy Debo en José Tyteca:
Zaterdag is de replica van de ‘NIEUPORT 10’, een tweedekker uit WO-I, die vanuit het vliegveld van ‘Ten Bogaerde’ in Koksijde opereerde, door een rukwind losgerukt van zijn bevestiging en over de kop gegaan.

Beelden: © Jules Tielemans, 07/2014 | © Jules Tielemans, 07/2014 | © Jules Tielemans, 07/2014
Datum inhuldiging:
21/06/2014
Datum registratie:
26/07/2014
Adres:
Abdijhoeve Ten Bogaerdelaan 12 8670 Koksijde

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer