Kruis voor Canadese piloot

Op het kerkhof van Rosoux-Crenwick, deelgemeente van Berloz op de grens van Vlaanderen en Wallonië, staat een mysterieus kruis met het opschrift “Hommage de la population à l’aviateur Canadien tombé à Rosoux en service commandé le 28-4-1944”.

In het verleden hebben velen zich het hoofd gebroken over welke ‘aviateur Canadien’ het wel zou kunnen gaan. MOGELIJK gaat het om een bemanningslid van Halifax III LK807 QO-J van 432 Squadron die in de nacht van 27 op 28 april 1944 neerkwam in Hannêche, deelgemeente van Burdinne, ongeveer 20 km verder in vogelvlucht. De bemanning van deze Halifax bestond uit F/S G. Millar RCAF (evaded), Sgt S. Musgrove (krijgsgevangen), F/O A.P.R. Holmes RCAF (evaded), Sgt Duncan N. McCauley RCAF (krijgsgevangen), WO2 W.B. MacPherson RCAF (evaded), Sgt G.E.H. Flather (evaded), Sgt Royce D.A. Harmsworth (overleden).

Alleen Sgt Royce Harmsworth kwam om het leven bij deze crash en hij is nog steeds begraven op het kerkhof van Hannêche (Burdinne). Hij was geen Canadees maar de verwarring is misschien veroorzaakt door het feit dat er drie Canadezen aan boord waren. Sgt Harmsworth werd aanvankelijk begraven in de grafkelder van de familie Laruelle-Magnée maar op 19 maart 1947 herbegraven in een afzonderlijk graf met CWGC-headstone. Maar het blijft opmerkelijk dat een gemeente een gedenkteken opricht voor een bemanningslid dat niet op haar grondgebied sneuvelde.

Bij een bezoek aan het kerkhof op 21 februari 2021 stelden we vast dat de plaat met het opschrift door blootstelling aan weer en wind zeer slecht leesbaar geworden is.

De ‘aviateur Canadien’ is ook herdacht op het monument voor de gesneuvelden op het kerkplein van Rosoux-Crenwick.

Beelden: © P. Vandevorst | © Luc Wittemans 21/02/2021
Datum gebeurtenis:
28/04/1944
Datum registratie:
11/11/2008
Locatie:
Kruis voor Canadese piloot
Adres:
Kerkhof op de hoek van Rue Jules Goffin en Rue des Temples, Rosoux-Crenwick, Berloz
Lengtegraad:
5°11’34.0″E
Breedtegraad:
50°42’19.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer