Het kruis van Jeumont, het kruis van de vliegeniers

Een kapel en een monumentaal kruis staan op de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegeniers verborgen werden. Ter plaatse is dit gekend als het ‘Croix des aviateurs’ of ‘La croix de Jeumont’, naar het gelijknamige gehucht.

Wat de bemanningsleden betreft is het mogelijk dat verwezen wordt naar de Boeing B-17 Flying Fortress 42-31466 ‘Sitting Pretty’ van de USAAF 390 Bomber Group/ 569 Bomber Squadron. Die maakte op 29 mei 1944 een buiklanding Rochefort. Al de bemanningsleden werden opgevangen door het plaatselijk verzet en door de ontsnappingslijn Comète. Op 8 september 1944 werden ze bevrijd door hun Amerikaanse collega’s.

De kapel staat op een 270 meter hoge heuvel. Vermoedelijk was die vroeger gebruikt als ‘heidense’ Keltische begraafplaats en later gekerstend door de Katholieke kerk. Het was de familie Wégimont de Resteigne die de kapel in 1897 op hun land liet bouwen in lokale kalksteen, als dank voor het herstel van een ziek kind. De kapel is vanop een grote afstand zichtbaar, nu de bomen op de heuvel gekapt zijn. Zelfs vanop de E411 kan je ze zien, op de helling rechtover het zonnepanelenpark aan de afrit Wellin.

De kleine kapel heeft dikke muren, de ruimte binnen is dus klein. Volgens inwoners van Chanly is de top van het kruis in 1983 afgebroken, vroeger was het kruis zo’n vijftien meter hoog. Mogelijk hebben de trillingen bij de aanleg van de autostrade en de explosies in de nabijgelegen steengroeven rond 1983 de top en de horizontale balk van het kruis doen vallen. Vanaf februari 1981 was de site beschermd als erfgoed. In 2016 werd het kruis gedeclasseerd, vooral omdat de kapel en het kruis in zeer slechte staat verkeerden. Een petitie voor het behoud als erfgoed kon de beslissing niet keren. De prachtige omgeving is geklasseerd als landschap, een Natura 2000-project met steun van Europa.

Momenteel behoort de kapel tot de Fraterniteit van Tiberiade, een katholieke gemeenschap in het bisdom Namen. Bij ons bezoek hebben we vastgesteld dat deze gemeenschap zorgt voor de restauratie van de kapel, er was ook al een betonnen sokkel gegoten voor een nieuw kruis. Ook de omgeving wordt (met steun van Europa) heraangelegd en het is duidelijk dat dit een nieuw en frequent bezocht bedevaartsoord zal worden. Bewoners van Chanly die we spraken zijn ook goed op de hoogte van de geschiedenis van de kapel en ook wel trots op dit erfgoed.

Bronnen: www.chanly.be, Sudinfo, https://cometeline.org/index.html

Beelden: © Frans Van Humbeek, 13/2/2021
Datum registratie:
27/2/2021
Eigenaar:
Fraterniteit van Tiberiade
Locatie:
Het kruis van Jeumont, het kruis van de vliegeniers
Adres:
Je kan aan de afrit 23 van de E411 bij Chanly (Wellin) gemakkelijk parkeren, van aan de parking is het een heerlijke wandeling van ongeveer een kilometer. De verharde weg om naar het monument te stappen ligt iets lager dan de parking. Je kan het kruis niet met de wagen bereiken.
Lengtegraad:
5°08’30.6″E
Breedtegraad:
50°05’30.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer