Graven van Leon Stampe en George Ivanow

De graven van Leon Stampe (de zoon van Jean Stampe) en George Ivanow op de begraafplaats St.- Rochus (achter de St.-Rochuskerk – St.-Rochusstraat) te Deurne liggen er maar triestig bij. De gedenkstenen van de zerken werden verwijderd, ze staan in het Stampe Museum. Niets wijst er nog op dat hier Belgische luchtvaartpioniers begraven liggen. Op 5 oktober 1935 vertrok hun SV.10 voor een tweede demonstratievlucht. Boven Borsbeek raakte het toestel in de problemen en het stortte neer. Beide inzittenden overleefden de val niet.

Volgens ingewonnen informatie zou het kerkhof Sint-Rochus omgevormd worden tot een begraafplaats annex park. Ik hoop dat er terug naamplaten komen op deze graven van onze pioniers. Hier liggen mensen begraven die een stempel drukten op onze luchtvaartindustrie. Wat het funerair erfgoed betreft, wil ik onderzoekers graag verwijzen naar www.grafzerkje.be.

Op 1 mei 2010 kregen we een erg positief bericht van Dirk Buytaert en Jean Dillen:
“Zoals je weet staan de originele grafstenen van Leon Stampe en George Ivanow in het Stampe museum. Het district Deurne wou onlangs de graven in hun oude glorie herstellen en vroeg of we de stenen konden missen. Het Stampe & Vertongen museum heeft als oplossing en tot ieders genoegen twee kopiën laten maken die nu teruggeplaatst worden. De originelen zijn in zandsteen en de verwering bijt gretig toe indien ze aan de elementen worden blootgesteld. Daarom opteerden we voor een ‘ blauwe steen’ uitvoering.”
Een lovenswaardig initiatief van het museum!

Op 17 mei 2010 kregen we bericht dat de graven zijn hersteld. Een schitterend initiatief!

Info Jean Dillen (19 november 2010): Op 5 oktober 2010, exact 75 jaar na het ongeval, werden de graven met een kleine ceremonie gerestaureerd verklaard. Het initiatief kwam van Danny Cabooter en de inhuldiging werd in duo gedaan met schepen Lauwers van Antwerpen. De foto’s tonen de graven voor en na de restauratie.

Info Jean Dillen (17 november 2020): Eind oktober kwam men tot de ontdekking dat vandalen het graf van Leon Stampe op de St.-Rochus begraafplaats beschadigd hebben.

Tijdens een bezoek aan de begraafplaats op 19 november 2020 werd opgemerkt dat de brokstukken van het graf van Leon Stampe netjes zijn opgeruimd. Het blijkt het enig graf te zijn dat is aangepakt door de vandalen. Dat doet toch de wenkbrauwen fronsen, zeker omdat het graf van Ivanow onaangeroerd bleef.

 

Beelden: © Hendrik de Bouvre, 05/2010 | © Jean Dillen | © Jean Dillen, 19/11/2020
Datum gebeurtenis:
05/10/1935
Datum registratie:
17/08/2007
Locatie:
Graven van Leon Stampe en George Ivanow
Adres:
De begraafplaats St.-Rochus (achter de St.-Rochuskerk – St.-Rochusstraat) te Deurne
Lengtegraad:
4°27’56.5″E
Breedtegraad:
51°12’17.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer