Graf van Owen Beamont – Blenheim IV L9180

Het 57 Squadron verloor op 14 mei 1940 een Bristol Blenheim-bommenwerper. De eenheid was op dat moment gestationeerd te Poix, en die ochtend vertrok het toestel daar voor een verkenningsmissie boven de Maas bij Dinant. De Blenheim werd zwaar getroffen door machinegeweervuur van een Do 17. Piloot P/O W.G. Spencer bleef ongedeerd maar zijn waarnemer Sgt R. Pike was gewond terwijl Aircraftman 2nd Class Owen Ralph Beaumont dood in de geschutskoepel zat. Om 8.10 uur zagen Belgische militairen in het Dendermondse fort langsheen de weg Dendermonde-Baasrode de Blenheim IV L9180 landen. Het toestel scheerde nog enkele boomtoppen af om tot stilstand te komen in een akker achter de hoeve De Kinder in de Wolvestraat te Sint-Gillis. Beide overlevenden keerden naar hun basis terug. De omgekomen schutter Owen Beaumont werd de volgende dag op “het groot kerkhof” van Dendermonde begraven. Na de oorlog plaatste de familie van de gesneuvelde een herdenkingsplaat op het graf: “Aandenken aan onze geliefde en enige zoon Owen Ralph Beaumont R.A.F., gesneuveld in actie bij Dendermonde op 14 mei, 18 jaar oud. Voor altijd in onze gedachten. Vanwege ma, pa en zus Beryl – Norwich, Engeland”. Hij rust ergens in het midden van de Dendermondse begraafplaats, tussen de burgers van de stad.

Op beelden die we op 19 juli 2020 ontvingen van Jeroen De Samblancx, is duidelijk te merken dat tientallen graven rond de ‘headstone’ van Aircraftman 2nd Class Owen Ralph Beaumont zijn geruimd. Op de foto is duidelijk te zien dat aan het graf van Beamont niet werd geraakt.

Beelden: © Danny Paspont, 15/01/2009 | © Jeroen De Samblancx, 22/3/2020
Datum gebeurtenis:
14/05/1940
Datum registratie:
05/01/2006
Locatie:
Graf van Owen Beamont – Blenheim IV L9180
Adres:
Begraafplaats Kerkhofweg, Appels (Dendermonde)
Lengtegraad:
4°04’15.5″E
Breedtegraad:
51°01’35.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer