Graf van Ltn Jules Callant

Jules Callant werd op 16 juni 1882 geboren te Charleroi en bood zich aan als beroepsvrijwilliger bij het 4de Regt Lanciers in oktober 1902. Op 26 september 1913 werd hij in hun rangen opgenomen. Via allerlei omwegen belandt hij na de ‘Slag der Zilveren Helmen’ te Halen in de Compagnie des Aviateurs in februari 1915 als waarnemer.  Tijdens één van deze verkenningsvluchten op Paaszondag 8 april 1917, wordt hij samen met zijn piloot Adjt Armand Glibert neergeschoten door Leutenant Walter Göttsch.
Callant vloog 29 oorlogsmissies en was postuum gedecoreerd als Ridder in de Leopoldsorde op 23 december van datzelfde jaar.
Kort na de oorlog (1921) werd zijn lichaam overgebracht naar zijn geboortestad Charleroi waar hij een rustplaats zal vinden in de crypte onder het monument der gesneuvelden.
Dankzij Bernard Fourny van de Carolingische stadsdiensten hebben we de locatie van zijn laatste rustplaats terug kunnen vinden. Het monument der gesneuvelden bevindt zich op de begraafplaats Charleroi-Nord in de Rue de Presbytère net tegenover de hoofdingang. Aan de achterzijde is er een trap die toegang verleent aan de crypte. Wegens veiligheidsredenen is deze helaas niet meer toegankelijk voor het publiek. Het hekwerk is vergrendeld. In deze schaars verlichte ruimte is het moeilijk in te schatten welke ruimte precies deze van Callant is. Tellende van zowel links als rechts kom ik steeds op een open plaats in de muur… helaas heeft de deksteen het niet overleefd. (Locatie blijft in deze crypte: Rij 4 (onderaan) Graf 18).

Voor meer informatie ivm Ltn Callant, raadpleeg het boek ‘The Belgian Air Service in the First World War van Walter Pieters.

Info Peter Dierckx, 28 september 2012.

Beelden: ©

Nog geen locatie toegevoegd

Lengtegraad:
4°27’18.3″E
Breedtegraad:
50°25’30.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer