Graf van Capt Claud Harry Stokes, DH4 D8398 57 Sqn

Het CWGC-deel van de gemeentelijke begraafplaats van Erquelinnes telt 67 Commonwealth-graven uit de Eerste Wereldoorlog, inclusief een niet geïdentificeerde; allen werden er door de Duitse bezetter begraven in oktober en november 1918. Er werden ook drie special memorials opgericht voor gesneuvelden wiens graf niet meer precies kon gesitueerd worden. Daarnaast telt dit deel ook 16 graven van andere nationaliteiten, voornamelijk Duitse gesneuvelden die tussen de Commonwealth graven rusten en waarvan een groot deel niet geïdentificeerd is.

Captain Claud Harry Stokes is de enige vliegenier begraven te Erquelinnes. Hij werd geboren op 16 maart 1884 en overleed aan de gevolgen van verwondingen op 7 november 1918. Hij had er al een hele tijd in het RFC en de RAF opzitten en met vijf overwinningen, samen met verschillende boordschutters, was hij dus een ‘aas’. Op het moment van zijn overlijden maakte hij deel uit van 57 Squadron, gebaseerd te Mory, tussen Arras en Cambrai, in Frankrijk. Tijdens een opdracht op 29 oktober 1918, samen met waarnemer-boordschutter 2Lt Leslie Harvey Eyres aan boord van DH4 D8398, werd zijn vliegtuig geraakt door luchtafweer boven Maubeuge (Frankrijk). Het vliegtuig stortte neer waarbij Stokes zo zwaargewond werd dat hij enkele dagen later overleed. Waarnemer Eyres was weliswaar gewond maar overleefde en kwam voor korte tijd in krijgsgevangenschap terecht. Capt Stokes kreeg later postuum het Distinguished Flying Cross – DFC. Vermeldenswaard is ook dat hij een eigen Wikipedia-pagina heeft.

Beelden: © Luc Wittemans 24/08/2021
Datum gebeurtenis:
07/11/1918
Datum registratie:
05/04/2008
Locatie:
Graf van Capt Claud Harry Stokes, DH4 D8398 57 Sqn
Adres:
Gemeentelijke begraafplaats, Rue Madame, Erquelinnes

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer