Glasraam en koperen kunstwerk, nagedachtenis omgekomen kinderen 24 januari 1944

Op de plaats waar in 1875 een kerk was gebouwd, die door de Nazi’s zwaar was gehavend, is in 1967 een moderne kerk gebouwd die in 1968 werd ingehuldigd.
In de kerk zit een prachtig glasraam dat het verhaal vertelt van de lokale school en de tien gesneuvelden, hun namen staan ook in dit glasraam. De negen schoolkinderen en hun lerares kwamen om toen een reserve-brandstoftank van een vliegtuig op de school terecht kwam.
We lezen dat het glasraam is gemaakt door de Brusselaar Léon Rotta.
In de kerk hangt ook een koperen triptiek. Links en rechts lezen we de namen van de slachtoffers. In het centraal deel staan drie personages in de vlammen, nl een volwassen persoon die de lerares voorstelt en een meisje en een jongen die de leerlingen voorstellen. We lezen onderaan: “Ils tombèrent au milieu de la fournaise ardente et ils marchaient parmi les flammes, louant et bénissant le Seigneur.” De tekst verwijst naar een passage uit het Oud Testament waar drie jongeren weigeren om een afgod te aanbidden en daarom in het vuur worden gegooid.
Het glasraam kan ook van buiten bekeken worden, maar dat is niet zo duidelijk. De kerk is maar zelden open, maar een zeer vriendelijke dame die op het plein woont, gaf ons vlot toegang tot de kerk.
Voor meer info, zie in de database ook ‘Monument omgekomen schoolkinderen en lerares, 24 januari 1944’
Bron:
Au pays des Rièzes et des Sarts. Annales d’histoire locale. 30ème Année, nr 117, 1990
De auteur schreef het artikel op basis van getuigenissen van Mr Jeanne Melchior (zus van een slachtoffer) en van Lucien Manteau (getuige van 24 januari 1944.)
Beelden: © Frans Van Humbeek, 12/04/2018
Datum gebeurtenis:
24/01/1944
Datum registratie:
26/04/2018
Locatie:
Glasraam en koperen kunstwerk, nagedachtenis omgekomen kinderen 24 januari 1944
Adres:
Rue Centrale, in de kerk, Sart-en-Fagne (Philippeville)

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer