George Ivanowlaan (Deurne)

Yuri (‘George’) Ivanow werd geboren in Odessa (toen Rusland, nu Oekraine) op 19 september 1908. Hijzelf en/of zijn familie verliet Rusland waarschijnlijk als gevolg van de oktober-revolutie van 1917 en de daaropvolgende burgeroorlog. De Antwerpse vliegtuigconstructeur Stampe & Vertongen bouwde aanvankelijk ontwerpen van de Belgische ingenieur Alfred Renard. Toen hun wegen scheiden, nam S&V George Ivanow in dienst. Hij tekende de SV.18, SV.22, SV.26 (verbeterde versies van de RSV.18, RSV.22 en RSV.26), de SV.3, SV.4, SV.5 en SV.10. George Ivanow kwam op 5 oktober 1935 om het leven bij een testvlucht met het prototype SV.10 met de zoon van Jean Stampe, Léon, aan de stuurknuppel. Het vliegtuig stortte kort na het opstijgen neer waarbij de twee jonge mensen (Léon Stampe zou 26 worden in november en George Ivanow was pas 27) om het leven kwamen.

De foto (archief Jean Dillen) is van George (Joeri) Ivanow, luchtvaartingenieur in dienst van Stampe. Geboren in Odessa/Rusland en voor de communisten naar Parijs en vervolgens naar Brussel gevlucht. Kort voor zijn overlijden (1935 crash SV-10) had hij zijn naam laten veranderen naar Ivanoff maar blijkbaar nam niemand daar nota van. Bemerk het foutje in het straatnaambord. Het ongeluk gebeurde niet in Deurne maar in Borsbeek.

Beelden: © Archief Jean Dillen | © Archief Jean Dillen
Datum gebeurtenis:
05/10/1935
Datum registratie:
18/06/2008
Eigenaar:
Stad Antwerpen
Adres:
George Ivanowlaan

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer