Gedenkteken voor Lt Eugène Rouyer en ADC Emile Chabbert, Potez 631 III/ECN 13

Op 17 mei 1940 kregen enkele Franse Escadrilles de Chasse de Nuit (ECN) opdracht om Duitse kolonnes in de buurt van de Frans-Belgische grens te beschieten. Het tweemotorige Potez 631 jachtvliegtuig was hiervoor niet meteen het meest geschikte toestel maar op dat moment gooiden de Fransen alles in de strijd wat voorhanden was in een wanhopige poging om de Duitse Biltzkrieg te vertragen of te stoppen.

Een van de eenheden die aan deze missie deelnamen was ECN III/13, samen met ECN II/13. Ze verloren samen niet minder dan vijf vliegtuigen door de Duitse flak. Een daarvan stortte neer op het grondgebied van de Belgische grensgemeente Momignies. De bemanning van de gecrashte Potez 631 no 178 (stamnummer X-947) bestond uit piloot Lieutenant Eugène Rouyer en boordschutter Adjudant-Chef Emile Chabbert en beiden kwamen bij de crash om het leven. Over de schrijfwijze van de naam van de boordschutter bestond enige verwarring: de naam is, naar gelang de bron, geschreven als Chabber, Chabbert en Chabert maar we zijn ervan overtuigd dat Chabbert de juiste schrijfwijze is en deze komt ook zo op het gedenkteken voor. Emile Joseph Louis Chabbert is geboren op 23 mei 1907 te Castelnau-de-Brassac (gelegen tussen Toulouse en Montpellier).

Lt Rouyer en ADC Chabbert werden begraven op de begraafplaats van Momignies, naast Lt René Le Pays de Teilleul van een Franse verkenningseenheid gesneuveld in de nacht van 15 op 16 mei 1940. Zijn familie richtte voor hem een Keltisch kruis op op de plaats waar hij sneuvelde in het gehucht La Fiacrie. Over het lot van Rouyer en Chabbert was bij hun familie niets geweten tot bij een toevallige ontmoeting op een trein de pastoor van het nabijgelegen Beauwelz vertelde over de begraving van twee Franse vliegeniers in Momignies en zo werden de families van de slachtoffers toch op de hoogte gebracht. Sindsdien stak de weduwe van ADC Chabbert op Allerheiligen clandestien de Frans-Belgische grens over om enkele ogenblikken door de brengen bij het graf van haar gesneuvelde echtgenoot. In 1950 werden de lichamen van de drie gesneuvelde Fransen overgebracht naar hun vaderland.

In 1992 richtte het Syndicat d’Initiative een gedenkteken op voor de gesneuvelde Potez-bemanning. Het gedenkteken staat in de straat La Pilerie; deze straat loopt dood kort tegen de Frans-Belgische grens en het gedenkteken staat helemaal aan het eind van de straat bij een jeugdverblijf of vakantiehuis. Het werd ingehuldigd op 17 mei 1992. Jaarlijks wordt er een herdenking gehouden door de gemeente Momignies in samenwerking met het Musée Lieutenant Cook, de vereniging Devoir de Mémoire en de vaderlandse verenigingen.

Geïnteresseerden kunnen in Momignies ook nog naar: de gedenkplaat voor Soldaat Babin (mei 1940), het kruis voor Lieutenant du Pays du Teilleul, het gedenkteken voor ‘les Cadets de Gascogne’ (bevrijding november 1918), het gedenkteken bij ‘le wagon des Canadiens’ (herinnering aan de passage in het station van Momignies van in 1942 bij Dieppe krijgsgevangen genomen Canadezen), het gedenkteken voor de slachtoffers van de Twee Wereldoorlogen, het gedenkteken voor de bemanning van de B-17 Susan-Ruth (zie afzonderlijke beschrijving in de database), het gedenkteken dat herinnert aan het feit dat op 2 september 1944 de Amerikanen in Cendron voet op Belgisch grondgebied zetten, en tenslotte het Musée Lieutenant Cook, met de deel gewijd aan de B-17 Susan-Ruth, en niet ver van het Musée het gedenkteken voor de eerste twaalf Amerikaanse gesneuvelden (waaronder 2nd Luitenant Claude B. Cook) van de bevrijding van België.

Beelden: © Luc Wittemans 18/04/2022
Datum gebeurtenis:
17/05/1940
Datum inhuldiging:
17/05/1992
Datum registratie:
20/04/2022
Locatie:
Gedenkteken voor Lt Eugène Rouyer en ADC Emile Chabbert, Potez 631 III/ECN 13
Adres:
Helemaal aan het einde van de straat La Pilerie, Momignies
Lengtegraad:
4°08’11.7″E
Breedtegraad:
50°00’53.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer