Gedenkteken voor het 551st Parachute IB, 82nd Airborne, en voor Richard ‘Dick’ Field

Het 551st Parachute Infantry Battalion kwam op 25 december 1944, in ’t heetst van de strijd om Bastogne,  onder bevel van de 82nd Airborne Division. Begin januari 1945 zetten ze de tegenaanval in om de Duitsers terug te drijven. Vanuit Rahier trok het 551st door de bossen naar Basse-Bodeux en verder richting Dairomont waar ze hevige gevechten leverde, soms man tegen man met de bajonet op het geweer.

Op 7 januari was hun opdracht om de laatste Duitse weerstand op de westelijke oever van de Salm-rivier te elimineren, in Rochelinval. Zonder artillerie en de beloofde tanks ter ondersteuning trok het 551st ten aanval tegen een goed verschanste vijand met het voordeel van de hoogste posities. Bij de stormloop op Rochelinval leed het 551st zware verliezen, ook hun bevelhebber, Lt Col Wood G. Joerg, sneuvelde. Uiteindelijk slaagden ze erin het dorp binnen te trekken waarna 300 Duitse soldaten zich overgaven. Begin januari 1945 telde de eenheid nog ongeveer 500 manschappen; daarvan bleven er na 7 januari nog een honderdtal over.

Voor deze actie werd het 551st Parachute Infantry Battalion voorgedragen voor een Presidential Unit Citation. De eenheid ontving haar onderscheiding op 23 februari 2001. In Rochelinval werd op die dag een gedenkplaat onthuld (zie afzonderlijke beschrijving in de database).

Op 7 januari 2017 werd aan de rand van het bos buiten Rochelinval een nieuwe gedenkplaat onthuld voor het 551st Parachute Infantry Battalion. Het was een initiatief van de C47 Club Ardennes Salm River Chapter die jaarlijks een Walk of Remembrance organiseren om de gesneuvelde Amerikanen te herdenken. Doorgaans komen de deelnemers zowel uit België en Nederland als uit de Verenigde Staten, de laatste jaren familieleden van de veteranen. Een van die veteranen was Richard ‘Dick’ Field van het 551st. Begin jaren tachtig sloot hij aan bij de veteranenvereniging van het 551st en maakte verschillende reizen naar Europa om de plaatsen te bezoeken in Zuid-Frankrijk en België waar zijn eenheid slag leverde en de kerkhoven waar zijn gesneuvelde strijdmakkers rusten. Hij overleed op 25 april 2016. Tijdens de Walk of Remembrance van januari 2017 waren ook zijn dochter Ginni, die hem in het verleden al vergezelde, en kleindochter Rachel aanwezig. Ze brachten een deel van zijn as mee die aan de voet van het gedenkteken uitgestrooid werd. Het was zijn laatste wens dat zijn as zou uitgestrooid worden op de plaats waar heel wat van zijn vrienden sneuvelden. Een tweede gedenkplaat vestigt hier de aandacht op.

Beelden: © Luc Wittemans 30/05/2021
Datum gebeurtenis:
07/01/1945
Datum inhuldiging:
07/01/2017
Datum registratie:
06/06/2021
Locatie:
Gedenkteken voor het 551st Parachute IB, 82nd Airborne, en voor Richard ‘Dick’ Field
Adres:
Rochelinval, Trois-Ponts. Sla vanaf de N68 (ter plaatste genaamd Avenue de la Résistance/Moulin de Rochelinval) de weg naar Rochelinval in. Volg deze straat voorbij het oudste gedenkteken voor het 551st. Op een bepaald moment gaat deze weg over in een slecht onderhouden bosweg (aangeduid ‘Chemin Forestier’) die recht op het gedenkteken uitkomt
Lengtegraad:
5°53’17.6″E
Breedtegraad:
50°20’20.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer