Gedenkteken voor de bemanning van B-17F 42-30372 MZ-P 96 BG, 413 BS ‘Shack Rabbit III’

Op het kruispunt van de N506 en de N527 (ter plaatse gekend als ‘le carrefour du Lancier’), in de driehoek van Stambruges, Grandglise en Quevaucamps (deelgemeenten van Beloeil) staat een eenvoudig gedenkteken. Het vermeld alleen ‘U.S. Air Force’ en ’20.10.1943’.

Het is een herinnering aan de crash van B-17F 42-30372 MZ-P van de 96 Bombardement Group, 413 Bombardement Squadron, genaamd ‘Shack Rabbit III’. Het vliegtuig was op de terugweg van een bombardementsmissie naar Düren in Duitsland toen het aangevallen werd door jagers. Het had door flak al schade opgelopen en werd vermoedelijk het slachtoffer van Lt Paul Mungersdorf van Stab II./JG 2 van het vliegveld Creil in Frankrijk. Het vliegtuig brak in twee stukken, het achterste deel viel in Hensies en het voorste deel niet ver van de plaats waar het gedenkteken staat.

De bemanning behoorde bij 339 Bombardement Squadron maar vloog met een geleend vliegtuig van 413 BS. Ze was samengesteld als volgt: 2Lt Robert Z. Grimes (piloot, evaded), 2Lt Arthur C. Pickett (co-piloot, overleden), 2Lt James D. McElroy (navigator, krijgsgevangen), 2Lt Charles V. Carlson (bommenrichter, evaded), T/Sgt Theodore R. Kellers (boordwerktuigkundige, krijgsgevangen), T/Sgt Frederick W. McManus (radio-operator, overleden), S/Sgt Jerome C. Nawracaj (linkerzijluikschutter, overleden), S/Sgt Harold T. Sheets (rechterzijluikschutter, krijgsgevangen), S/Sgt Robert W. Metlen (buikkoepelschutter, krijgsgevangen), S/Sgt George C. Janser (staartschutter, overleden).

Radio-operator MacManus en staartschutter Janser werden aan boord van het vliegtuig gedood. Boordschutter Nawracaj zou veilig aan de grond gekomen zijn, en probeerde te ontsnappen met een fiets toen hij verklikt werd door iemand aan wie hij de weg gevraagd had. Hij zou neergeschoten zijn door Duitse soldaten. Co-piloot Pickett werd dood gevonden te Harchies, waarschijnlijk omdat zijn parachute niet opende.

Voor 2Lt Arthur Pickett werd in 1993 in Harchies een gedenkplaat onthuld en een pleintje naar hem genoemd. Zijn naam staat ook op het monument voor de gesneuvelden van de twee wereldoorlogen van Harchies. Deze gedenktekens zijn afzonderlijk opgenomen in de database onder de gemeente Harchies.

Drie van de vier gesneuvelden zijn begraven op het Netherlands American Cemetery in Margraten bij Maastricht. Het lichaam van S/Sgt Janser werd naar de Verenigde Staten gerepatrieerd.

Op deze website kan heel wat info gevonden worden over deze crash:

https://stambrugesgrandglisenotrevillage.wordpress.com/

Margy Fricke, de dochter van bommenrichter Carlson, schreef een boekje over de belevenissen van haar vader die op verschillende plaatsen ondergedoken leefde tot de bevrijding in september 1944. Het boekje draagt de titel ‘The Road Home’ en is ook vertaald in het Frans als ‘La Route du Retour’. Beide versies kunnen gratis gedownload worden via deze link:

https://airforceescape.org/afees-books-by-afees-members/the-road-home-by-anne-jacobson-robertson/

Beelden: © Luc Wittemans 24/08/2021
Datum gebeurtenis:
20/10/1943
Datum registratie:
30/08/2021
Locatie:
Gedenkteken voor de bemanning van B-17F 42-30372 MZ-P 96 BG, 413 BS ‘Shack Rabbit III’
Adres:
Kruispunt van de N506 en de N527 (ter plaatse gekend als ‘le carrefour du Lancier’), tussen Quevaucamps en Stambruges, Beloeil
Lengtegraad:
3°41’36.2″E
Breedtegraad:
50°30’57.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer