Gedenkplaat voor RCAF Sqn Ldr Phil Tripe DFC

Op 16 januari 2010, precies 65 jaar nadat RCAF Squadron Leader Phil Tripe DFC boven As werd neergehaald, bezocht zijn dochter Anne M. Crossman-Tripe samen met haar echtgenoot, het hotel waar hij destijds zo goed werd opgevangen. Ze opende ook een tentoonstelling over het vliegveld Y-32 Ophoven. Het echtpaar kwam voor deze gelegenheid speciaal van Nova Scotia (Canada) naar Opglabbeek en As.

Op 16 januari 1945 werd de Spitfire XIV serial RM762 van 130 Squadron Leader Phil Tripe DFC RCAF op de terugvlucht van een missie boven Duitsland vermoedelijk door eigen luchtafweer geraakt. Tripe werd gewond aan de rechterschouder. De ervaren piloot kon zich met zijn valscherm redden en kwam neer nabij zijn vliegbasis Y-32 Ophoven. Tripe liep naar het Hotel Mardaga, in 1945 het favoriete etablissement van heel wat oorlogspiloten. Toen hij de bar binnenkwam besefte de uitbater meteen wat er gebeurd was en hij haastte zich om het de jonge piloot zo comfortabel mogelijk te maken. Tripe kreeg een stevige cognac aangeboden, eentje “uit de familiefles”. Tripe overleefde de oorlog en vooraleer in het burgerleven te stappen was hij nog jarenlang in dienst van de Royal Canadian Air Force. Hij overleed op 31 december 1982.

Hotel Mardaga werd honderd jaar geleden opgericht door houthandelaar Jef Mardaga. Anne M. Crossman-Tripe werd ontvangen door Ludo Geurden, de huidige eigenaar. Ze kwam de eigenaar van hotel Mardaga persoonlijk bedanken voor de uitzonderlijke dienstverlening en gastvrijheid die het hotel haar vader 65 jaar geleden had geboden. Crossman overhandigde als dank voor de opvang van haar vader een gedenkplaat aan Ludo Geurden. De plaat zal in het hotel worden opgehangen.

V.l.n.r. Ludo Geurden, Anne Crossman, Bill Crossman en Karel Baeten (initiatiefnemer tentoonstelling Y-32 en organisator bezoek Crossman).

Beelden: ©Paul Van Caesbroeck, 16/01/2010
Datum gebeurtenis:
16/01/1945
Datum inhuldiging:
16/01/2010
Datum registratie:
19/01/2010
Eigenaar:
Hotel Mardaga
Locatie:
Gedenkplaat voor RCAF Sqn Ldr Phil Tripe DFC
Adres:
In hotel Mardaga, Stationstraat 121, As
Lengtegraad:
5°36’06.7″E
Breedtegraad:
51°00’20.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer