Gedenkplaat voor Jean de Selys Longchamps

Op het gebouw dat door Jean Michel de Selys Longchamps werd beschoten (Louizalaan 453) werd door de Koninklijke Belgische Aeroclub een gedenkplaat gehangen. Blijkbaar had Jean de Selys erg precies gemikt want geen enkel van de huizen in de omgeving was beschadigd, enkel dit gebouw van de Sipo-SD. Het vrij nieuwe flatgebouw was vrij gemakkelijk herkenbaar want het was stukken hoger dan de naburige woningen. Vier Duitsers werden op slag gedood, waaronder de chef van de SD. Er waren tevens vijf zwaargewonden waaronder één ernstig. Hauptscharführer Fritz Konorbin stierf drie dagen later in het Hôpital Français van de Luftwaffe. De vijf slachtoffers werden te Evere begraven.

Info Frans Van Humbeek (2 februari 2014):
In twee kelders van deze gebouwen aan de Louisalaan bevinden zich nog opschriften van mensen die hier door de Duitse bezetter gevangen werden gezet. Talloze boodschappen in verschillende talen geven ons een beeld van wat de gevangenen hier moesten doormaken. De kelders zijn volgestouwd met meubels en rommel, verschillende boodschappen zijn al overschilderd. Brussels minister-president Rudi Vervoort wil nu een beschermingsprocedure starten voor de kelders. Sommige eigenaars zijn echter ontevreden met de mogelijke erkenning als waardevol erfgoed.

Volgens De Standaard van 15 januari 2016 laat de Brusselse regering de kelders van de gebouwen aan de Louizalaan 453 en 347 beschermen. Volgens historicus Lieven Saerens werden de kelders tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Gestapo gebruikt om joden en verzetsstrijders te folteren.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 12/10/2006 | © Guy Viselé, 03/06/2015
Datum gebeurtenis:
20/01/1943
Datum inhuldiging:
20/01/1947
Datum registratie:
12/10/2006
Locatie:
Gedenkplaat voor Jean de Selys Longchamps
Adres:
Louisalaan 453, Brussel
Lengtegraad:
4°22’16.3″E
Breedtegraad:
50°49’04.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer