Gedenkplaat voor het 3e Battalion, 517th Parachute Infantry Regiment

In Manhay staat een gedenkplaat voor het 517th Parachute Infantry Regiment, soms ook genaamd 517th Parachute Regimental Combat Team.
Deze eenheid maakte deel uit van de 17th Airborne Division en nam deel aan de gevechten in Italië als gewone infanterie. Haar eerste luchtlandingsoperatie was de invasie van Zuid Frankrijk in augustus 1944, Operatie Dragoon. Na de bevrijding van het grootste deel van Frankrijk, werd de eenheid overgeheveld naar de 82nd Airborne Division. Bij de Duitse aanval in de Ardennen in december 1944 werden ongeveer alle mogelijke eenheden ingezet om de Duitse opmars te stuiten.
De situatie wijzigde van uur tot uur en er was bijna geen overzicht van het front waar de Duitse en Geallieerde eenheden zich bevonden. Sommige battalions van het 517th werden aan eenheden van de 3rd Armored Division toegevoegd en waren verwikkeld in gevechten in de streek van Soy-Hotton. Ze worden herdacht op een gedenkteken aldaar.
Toen Manhay in handen viel van de 2e SS Panzer Divisie waren de Geallieerde hoofdkwartieren er niet gerust in. Indien de Duitse tanks verder noordwaarts richting Luik zouden oprukken, lag de flank van de 3rd Armored Division en de 82nd Airborne Division open. De vijand moest uit Manhay verdreven worden. Het 3rd Battalion van het 517th PIR kreeg de opdracht op 26 december. Voor deze opdracht werden ze aangehecht aan een tankbataljon van de 7th Armored Divison en aangevuld met enkele kleinere eenheden.
Zeer vroeg in de morgen van 27 december gingen ze tot de aanval over, voorafgegaan door artillerievuur. Op iets meer dan een uur werd de laatste weerstand overwonnen. Een half uur later sloegen ze ook nog een Duitse tegenaanval af. Ze verloren 16 manschappen terwijl er twintig gewonden geteld werden.
Manhay eert het 3e Battalion van het 517th Parachute Infantry Regiment met een, weliswaar bescheiden, gedenkplaat op een zijgevel van het gerenoveerde voormalige busstation van de buurtspoorwegen langs de N30. Op deze plaats heeft de N30 de naam ‘Rue du Vicinal’.

Beelden: © Luc Wittemans 01/05/2019
Datum inhuldiging:
21/09/2019
Locatie:
Gedenkplaat voor het 3e Battalion, 517th Parachute Infantry Regiment
Adres:
Op de zijmuur van het oude Buurtspoorwegenstation, Rue du Vicinal, 18, Manhay

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer