Familiegraf met gedenkplaten Yves Rolin, Wellington X ME957 70 Sqn, en Philippe Rolin, SAS

Op het gemeentelijk kerkhof vinden we het familiegraf van Baron Daniel Rolin-Thys. Links en rechts werden gedenkplaten aangebracht voor Yves (RAF) en Philippe Rolin (SAS.)

Flying Officer Yves Rolin was navigator aan boord van een Wellington X ME957 van 70 Squadron die op 21 oktober 1944 boven Hongarije werd neergeschoten. De volledige bemanning kwam om het leven: F/O D.A. Sandman (piloot, RNZAF),  F/O Y.E.E. Rolin (navigator, RAF), W/O L.G. Robertson (bommenrichter, RAAF),  P/O G.A. Palmer (radio-operator, RAAF), P/O N.A. Stevens (staartschutter, RAAF). Volgens de CWGC-database is Yves Rolin samen met zijn bemanning begraven in Budapest en is zijn graf nog steeds daar gesitueerd. Het lijkt er dus op dat de gedenkplaten bij het familiegraf in Brasschaat er gekomen omdat het echte graf zich ver van de familie aan de andere kant van het Ijzeren Gordijn situeerde. Er bestond enige twijfel over de serial van het toestel: de eerder geciteerde serial MF594 was nooit in gebruik bij 70 Squadron en overleefde tot 1948.

Sergeant Philippe Rolin diende bij de Special Air Service – SAS en sneuvelde op 12 april 1945 te Veele in Nederland. Een Duitse sluipschutter verwondde hem maar na verzorging zette hij toch door. Korte tijd later werd hij opnieuw geraakt, ditmaal in de buik. Hij verliet zijn post pas nadat hij zijn vervanger instructies had kunnen geven. Hij overleed enkele uren later aan zijn verwondingen.

Beelden: © Luc Cox | © Lambert Derenette, 25/03/2018
Datum gebeurtenis:
21/10/1944, 12/04/1945
Datum registratie:
14/10/2006
Locatie:
Familiegraf met gedenkplaten Yves Rolin, Wellington X MF594 70 Sqn, en Philippe Rolin, SAS
Adres:
Begraafplaats, Miksebaan, Brasschaat
Lengtegraad:
4°30’18.6″E
Breedtegraad:
51°17’31.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer