CWGC Aeroplane Cemetery

Op het CWGC Aeroplane Cemetery werden 1105 Commonwealth militairen begraven maar niet minder dan 636 ervan zijn anonieme graven. Er staan 8 ‘special memorials’, headstones zonder graf eronder, voor militairen waarvan het vermoeden bestaat of met zekerheid geweten is dat ze hier begraven liggen zonder dat de precieze plaats van hun graf gekend is. Het Aeroplane Cemetery was aanvankelijk gekend als New Cemetery, Frezenberg, maar kreeg zijn huidige naam omdat er kort bij de plaats waar nu het Cross van Sacrifice staat het wrak van een vliegtuig lag.

Op het kerkhof zijn drie graven van Royal Flying Corps of Royal Air Force militairen.

Lieutenant William Henry Stubbs, 54 Squadron, overleden op 25 juni 1918 op 19-jarige leeftijd. (Graf VIII.A.2)

Tijdens een offensive patrol werd hij de laatste maal gezien ten westen van Bailleul. Hij werd neergeschoten bij Ieper en mogelijk slaagde hij er nog in om zwaargewond een noodlanding te maken. Hij werd later door de Duitsers gevonden en krijgsgevangen gemaakt maar overleed aan zijn verwondingen. Op dat ogenblik vloog hij met Sopwith Camel B7164. Hij werd het vermoedelijke slachtoffer van Ltn d R Carl Degelow, Jasta 40, die zijn zesde overwinning claimde bij Zandvoorde.

2nd Lieutenant Spencer Leslie Hatten Symonds, waarschijnlijk van 7 Squadron, overleden op 12 november 1917. (Graf VII.B.34)

Hij diende aanvankelijk bij het landleger maar begon op 13 augustus 1917 aan een opleiding als piloot maar hield het al voor bekeken op 30 augustus. Op 2 oktober 1917 kwam hij bij de Britse strijdkrachten in Frankrijk aan als observer.

De omstandigheden van zijn overlijden zijn niet helemaal duidelijk. Hij werd vermist op 12 november 1917. Naar verluid was hij op pad met Lieutenant William Allan Sewell, een nieuwkomer bij 7 Squadron om een familiarisatie vlucht met RE8 B2255 boven het front toen ze door luchtafweer neergehaald werden in in niemandsland vielen voor de Franse loopgraven. Volgens minstens een bron was Lt Sewell eveneens een observer. Sewell is nog steeds vermist en hij wordt herdacht op het Arras Flying Services Memorial.

Over Sergeant Louis Gray van 6 Squadron, overleden op 7 juni 1917, hebben we nog geen informatie over de omstandigheden van zijn overlijden kunnen vinden. (Graf VII.C.10)

Beelden: © Rudy Van Kerckhoven, 14/04/2006
Datum registratie:
03/05/2008
Locatie:
CWGC Aeroplane Cemetery
Adres:
CWGC Aeroplane Cemetery, Zonnebeekseweg, Ieper. Langs deze weg ligt nog een Commonwealth begraafplaats, Potijze Chateau Grounds Cemetery, maar ook de grote Franse militaire begraafplaats Saint-Charles de Potyze
Lengtegraad:
2°55’51.6″E
Breedtegraad:
50°51’51.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer