Bombardementstraat, Puinenstraat, Vredestraat, Monumentstraat, Rode Kruisstraat (Ertvelde-Rieme)

Verschillende straatnamen herinneren nog aan de vreselijke bombardementen op dit dorp (Bombardementstraat, Puinenstraat, Vredestraat, Monumentstraat en Rode Kruisstraat).

De raffinaderij Purfina (nu Total) zorgde voor werk en welvaart in Rieme, maar omwille van onder meer deze fabriek betaalde het dorp ook een zeer hoge tol tijdens WOII. De bombardementen moesten de olieopslagplaatsen treffen om de brandstofbevoorrading van de bezetter te stoppen. Tussen 27 juli en 18 augustus 1944 werd Rieme plat gebombardeerd. Op 22 januari 1943 was al een eerste keer geprobeerd om de installaties te vernielen, dat was niet gelukt maar de menselijke tol was toen al zeer hoog. Het dorp Rieme werd door de bommenwerpers in verschillende vlagen totaal van de kaart geveegd. In de twee maanden voor de bevrijding vielen er in totaal 37 slachtoffers te betreuren.

In Rieme en omgeving worden nog regelmatig niet ontplofte bommen uit WO II gevonden. Op 24 april 2021 maakte DOVO bijvoorbeeld een Amerikaanse vliegtuigbom van 500 k onschadelijk. Een duizendtal bewoners in een perimeter rond de Kanaalstraat moesten hun woning uit voorzorg verlaten.

Zie ook de gedenkplaat in Rieme.

Beelden: © C. De Decker
Datum registratie:
23/05/2006
Locatie:
Bombardementstraat, Puinenstraat, Vredestraat, Monumentstraat, Rode Kruisstraat (Ertvelde-Rieme)
Adres:
Bombardemenstraat, Rieme, Ertvelde, Evergem
Lengtegraad:
3°47’14.0″E
Breedtegraad:
51°10’37.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer