Albatros D.Va gedenkteken

Lieven Vandecaveye is leraar aan het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) in Kortrijk. Met zijn leerlingen bouwde Lieven in anderhalf jaar een replica op schaal 1/3 van een Albatros D.Va. Dat metalen model staat nu opgesteld op het voormalige vliegveld van Wingene, aan de Hillesteenweg.

Lieven is ook auteur van het boek ‘In Vlaanderens hemel. Luchtoorlog boven Zwevezele-Wingene’. Hij schreef in zijn boek dat het idee om dit gedenkteken te bouwen in 2012 ontstond, naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog, de deadline voor de onthulling was voorzien in 2014. Er werd besloten om de Albatros D.Va na te bouwen waarmee Feldwebel Walter Horn op 4 december 1917 tegen de hoektoren van de kerk van Wingene vloog en in het centrum (Pastoor Termotestraat) neerstortte.

Lieven en zijn leerlingen bouwden het model in de werkplaats van het PTI. Eerst werden de romp- en vleugelstructuur gemaakt, later volgde de bekleding met staalplaat. Twee leerlingen, Robin Vandenbulcke en Yari Holvoet, maakten het onderstel als hun GIP-project (geïntegreerde proef). Steun kwam ook van Devos Motors nv uit Kortrijk.

Het model was klaar in juni 2014. Na een tentoonstelling over WOI werd het onder meer gebruikt bij een expo over ‘de Rode Baron’ Manfred Freiherr von Richthofen. Daarvoor kreeg het toestel een rood kleurtje, en dus niet de beige kleur van het toestel waarin Walter Horn het leven verloor. De Albatros heeft nog altijd de rode kleur, alhoewel von Richthofen nooit met zijn eenheid op het vliegveld van Wingene was gestationeerd.

Het vliegveld van Wingene (‘Flugplatz Wynghene’) lag aan beide zijden van de Hillesteenweg. Het veld met de startbaan was Wingene Nord (code 43) en het terrein met o.a. de loodsen Wingene Sud (44). Vanaf mei 1917 startte de aanleg. Op 18 oktober 1918 werd Wingene bevrijd en tien dagen later namen de Fransen het vliegveld over.
Volgens het onderzoek van Lieven hebben de volgende Duitse eenheden gebruik gemaakt van het vliegveld:
FA (Flieger-Abteilung) 233, FA 32, FAA (Flieger-Abteilung Artillerie) 224, FAA 238, FAA 256, Jassta (Jagdstaffel) 3, Jasta 20, Jasta 28, Jasta 33, Jasta 37, Jasta 40, Jasta 51, Jasta 7, Schusta (Schutzstaffel) 12 en Schusta 4.
Na de bevrijding volgden de Fransen met Escadrille Sal.61 en Escadrille Br. 271.

Het Albatros-model is vooral een eerbetoon aan leven van de burgers tijdens de moeilijke oorlogsjaren.

Omwille van Corona was er geen officiële inhulding van de Albatros in de Hillesteenweg.

Beelden: © Lieven Vandecaveye | ©Tom Brinckman
Datum registratie:
6/5/2021
Locatie:
Albatros D.Va gedenkteken
Adres:
Het vliegtuig staat in de Hillesteenweg te Wingene, ongeveer ter hoogte van de aansluiting met de Breughellaan.
Lengtegraad:
3°16’00.6″E
Breedtegraad:
51°03’23.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer