Impressie 2021 – deel 2: Militair & VIP

Werchter, 31 december 2021. Tussen de soep en de patatten of meer toepasselijk tussen de soep en de kroketten – het is immers er de tijd van het jaar voor – brengt uw Hangar Flying redacteur een overzichtje van de interessantste bezoekers in 2021 die gespot konden worden op Belgische luchthavens.

In het eerste deel focuste ik op civiele toestellen en enkele interessante general aviation toestellen. In dit tweede deel komen de interessantste militaire en VIP toestellen aan bod.

Veel kijk- en leesplezier!

Kevin Cleynhens

5A-UAD

De Challenger 850 is de VIP versie van de Bombardier CRJ 100/200 Regional Jet. Hala Air uit Libië bracht dit fraaie exemplaar (5A-UAD) naar Brussel. (Foto: Kevin Cleynhens)

5Y-FDM

Deze Kenyaans geregistreerde Cessna 560XL Citation XLS 5Y-FDM was voor mij de meest exotische registratie van 2021. Deze Cessna doet dienst als ambulancevliegtuig en is in dienst van de African Medical and Research Foundation (AMREF). (Foto: Kevin Cleynhens)

07-07043

Een Boeing AH-64D Apache op Brussels Airport? Dat moet een vergissing zijn, hoor ik u zeggen. Toch niet, op 10 september 2021 was deze prachtige helikopter (07-07043) te bewonderen op onze nationale luchthaven. (Foto: Kevin Cleynhens)

9H-CAP

Een schattige Piaggio P-180 Avanti II van Av8jet Charter draait hier op taxibaan R2 op weg naar de VIP Apron op Brussels Airport. (Foto: Kevin Cleynhens)

13-08432

Zo’n immense Boeing CH-47F Chinook (13-08432) van het Amerikaanse leger blijft altijd een imposante verschijning, zeker op Brussels Airport! (Foto: Kevin Cleynhens)

82-8000

Air Force 1 (USAF Boeing VC-25A, 82-8000) bracht in juni 2021 niet alleen de Amerikaanse president Joe Biden naar Brussel, maar ook een heuse meute spotters uit binnen- en buitenland. De weer- en windgoden waren de spotters goed gezind, dat leverde dit fraaie plaatje op. (Foto: Kevin Cleynhens)

100001

Ze beginnen zeldzaam te worden, die Saab 340’jes! Ik had het geluk er eentje te fotograferen bij landing op baan 25R op Brussels Airport in december 2021. In de Zweedse luchtmacht is de Saab 340 gekend als de OS100. Rare jongens, die Zweden! (Foto: Kevin Cleynhens)

CB-8002

Deze Indian Air Force C-17A Globemaster III CB-8002 was reden genoeg voor een tripje naar het winderige Oostende. De bloemkoolwolkjes werkten goed mee! (Foto: Kevin Cleynhens)

CB-8009

De C-17’s van de Indische luchtmacht waren in het voorjaar een viertal keer te gast op de luchthaven van Oostende om containers met zuurstof op te halen voor de behandeling van coronapatiënten. De eerste vlucht werd uitgevoerd door CB-8009. (Foto: Giovanni Verbeeck)

CH-01

De Lockheed C-130H CH-01 werd voorzien van een speciale beschildering ter ere van de vijftigste verjaardag van de indienstname van de Hercules in de Belgische luchtmacht. De machine keert hier terug na een rondvlucht tijdens de familiedag op de militaire luchthaven van Melsbroek. (Foto: Kevin Cleynhens)

EC-LPJ

Gestair Private Jets Piaggio P-180 Avanti II EC-LPJ geniet van een heerlijk novemberzonnetje op Brussels Airport. (Foto: Kevin Cleynhens)

F-GPGK

Dassault Aviation Falcon 900B F-GPGK is voorzien van een zeer aantrekkelijk kleurenschema. Vanop de personeelsparking heb je een mooi uitzicht over de voorbijrijdende vliegtuigen op taxibaan R2. (Foto: Kevin Cleynhens)

F-GSLZ

Een – ondertussen – zeldzame Falcon 100 F-GPGK van het Maltese Harmony Jets bij de landing op 04R in Luik. (Foto: Giovanni Verbeeck)

G-KGKG

Luxaviation UK vliegt deze fraaie Embraer Legacy G-KGKG voor Global Kapital Group. Het toestel was in oktober te zien op Brussels Airport. (Foto: Giovanni Verbeeck)

G-LAMO

Jet Concierge is de operator van deze Global 5000 G-LAMO en was in oktober op Luik te spotten. (Foto: Giovanni Verbeeck)

G-OFOM

Formula One – Flight Operations British Aerospace BAe 146-100 G-OFOM landt als FOR1 op de luchthaven van Luik. Voor en na de wedstrijd op Francorchamps is dit toestel hier geregeld te zien. (Foto: Kevin Cleynhens)

HB-JFR

Zo’n Dassault Falcon 7X is best wel een grote zakenjet! HB-JFR poseert hier met een mooie wolkenlucht op de achtergrond. (Foto: Kevin Cleynhens)

HB-JIN

De Falcon 900 wordt inmiddels ook al een classic tussen al het Falcon 7X en 8X geweld. De fraaie HB-JIN kon in perfecte omstandigheden gefotografeerd worden bij de landing van 25R in Brussel. (Foto: Giovanni Verbeeck)

LJ-2

Geen makkelijke klant om voor de lens te krijgen is deze Learjet 35A LJ-2 van de Finse luchtmacht, duidelijk voorzien van de nodige extra apparatuur. (Foto: Giovanni Verbeeck)

LN-AGR

Niet elke dag komen we een Noorse Falcon 7X tegen op Brussels Airport. De LN-AGR van Sundt Air geniet van een winterzonnetje. (Foto: Giovanni Verbeeck)

LX-DIO

Hoog bezoek uit Kinshasa. Global Jet Luxembourg BBJ3 (737-97YER LX-DIO) landt als DRC001 op baan 01 in Brussel. (Foto: Kevin Cleynhens)

OH-TRG

Mijn eerste Finse Pilatus PC-12 was deze OH-TRG van Fly 7 Executive Aviation. (Foto: Giovanni Verbeeck)

OO-LAH

Deze Belgisch geregistreerde Dassault Falcon 7X staat ingeschreven op naam van Abelag Aviation. (Foto: Kevin Cleynhens)

P4-LTI

Deze Airbus A319-115(CJ) P4-LTI van Liza Transport International vervangt jammer genoeg de iconische Boeing 727-200 van de regering van Burkina Faso. (Foto: Kevin Cleynhens)

SP-MXI

De Piaggio P-180 Avanti SP-MXI van Lotnicze Pogotowie Ratunkowe landt op baan 25R op Brussels Airport. Zo’n Avanti blijft toch altijd een raar zicht met een even opmerkelijk motorgeluid… (Foto: Kevin Cleynhens)

T7-ISH

Deze Bombardier Learjet 60XR T7-ISH staat ingeschreven in het luchtvaartregister van San Marino. Dwergstaat San Marino kende de afgelopen jaren een enorme groei op vlak van inschrijvingen van vliegtuigen. Deze republiek heeft geen eigen luchthaven, maar blijkbaar wél een zeer interessant fiscaal systeem. (Foto: Kevin Cleynhens)

TS-MTL

Deze Lockheed Martin C-130J-30 Hercules van de Tunesische luchtmacht draagt zowel een civiele (TS-MTL) als een militaire (Z21122) registratie. (Foto: Kevin Cleynhens)

YU-SVJ

Prince Aviation Cessna 560XL Citation XLS+ YU-SVJ is op weg via taxibaan J naar baan 25R voor vertrek. (Foto: Kevin Cleynhens)

Picture of Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer