Impressie 2018 (deel 5) – Cargo

Werchter, 31 december 2018. Het verzamelen van beklijvende beelden om het spottersjaar samen te vatten is ook dit jaar een eitje. Keuze genoeg, we werden weer verwend! De moeilijkste opdracht wordt wederom het schrijven van een passende openingsparagraaf die de beelden moet begeleiden. Alhoewel, als ik het zo bekijk, is dat bij deze ook weer opgelost!

2018 werd jaar van de eerste MAX’en, van Sukhoi SuperJets (die echter geen lang leven beschoren waren) en van bezoekende vips op Brussels Airport dankzij enkele grote internationale overlegmeetings bij de Europese instellingen.

In het vijfde deel komen de interessantste cargotoestellen uit 2018 aan bod.

Geniet van de foto’s die Giovanni, Guy en Kevin voor jullie verzamelden!

Kevin Cleynhens

CN-ROW

In 2018 wisselende Royal Air Maroc (RAM) de bekende 737-3M8SF freighter CN-ROX in voor extra capaciteit in de vorm van 767-300 CN-ROW, in dienst bij RAM sinds 2009 en in april van dit jaar omgebouwd tot vrachtvlieger. (Foto Giovanni Verbeeck)

D-CAVA

De D-CAVA, een Fairchild Swearingen SA227-AC Metro III van BinAir staat te wachten op een volgende lading vracht op de luchthaven van Luik. (Foto Kevin Cleynhens)

ER-BAJ

Op 14 september fotografeerde ik 747-412BDSF van het Moldavische Aerotranscargo bij de landing in Luik. Het toestel draagt de bekende kleuren van vorige operator Centurion Cargo. Ondertussen wordt het toestel gehuurd door Uni-Top Airlines. (Foto Giovanni Verbeeck)

G-JMCR

Deze 737-4Q8(F) G-JMCR krijgt bij West Atlantic uit het Verenigd Koninkrijk een tweede leven als vrachtvaarder. In het verleden was de machine op Brussels Airport te zien als TC-JDI (Turkish Airlines) en TC-SKD (Sky Airlines). (Foto Kevin Cleynhens)

HZ-AK72

Saudia Cargo vliegt sinds 2015 met vier 777-FFG’s, waarvan de HZ-AK72 in juli van dat jaar werd geleverd aan de maatschappij. Sinds 2018 zet Saudia deze ook regelmatig in op de lijn naar Brussel. (Foto Kevin Cleynhens)

N332QT

Een nieuwe operator op Brussels Airport is het Colombiaanse Avianca Cargo, dat over vijf A330-243F’s beschikt. (Foto Giovanni Verbeeck)

N442SR

Deze 737-34S(F) N442SR vliegt ondertussen rond in China als B-1110 bij Longhao Airlines. De machine komt van ASL Airlines en droeg daar de registratie OE-IBZ. (Foto Kevin Cleynhens)

N536LA

De 767-316FER N536LA van LATAM Cargo hangt in de finale voor de landing op de piste 25R van Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

N919CA

Een van de mooiste beschilderingen die momenteel op een vrachtvliegtuig prijkt is ongetwijfeld deze op de Boeing 747-428(BCF) N919CA van het Amerikaanse National Airlines. (Foto Kevin Cleynhens)

OE-IMC

OE-IMC is de eerste Boeing 737-83N(BCF) van ASL Airlines. Het toestel werd gefotografeerd na zijn eerste landing in Luik, vlak voor het oprijden van de standplaats. (Foto Kevin Cleynhens)

OO-TNL

De Boeing 737-34S(F) OO-TNL van ASL Airlines vliegt ondertussen rond in China bij Longhao Airlines als B-1109. (Foto Kevin Cleynhens)

OO-THD

De OO-THD van TNT Airways heeft lange tijd het kleurenschema van Emirates Cargo gedragen. Sinds eind 2017 is de jumbo getooid met de – nogal witte – ASL kleurtjes. De foto werd gemaakt op een mooie zomeravond bij de landing op baan 22L te Luik. (Foto: Giovanni Verbeeck)

RA-78835

Een ‘echte’ Ilyushin IL-76MD RA-78835 van de 224th Flight Detachment bracht heel wat spotters naar Brussels Airport. De vier Soloviev D-30KP’s zorgen voor de nodige muzikale begeleiding. (Foto Kevin Cleynhens)

SP-KPH

De Saab 340’s en ATR’s van het Poolse Sprint Air zijn vaak geziene gasten op het vliegveld van Luik. Op de foto Saab 340A SP-KPH. (Foto Giovanni Verbeeck)

TC-LER

De A310-308F TC-LER van ULS Cargo vliegt sinds 2018 regelmatig tussen Istanbul en Brussel voor Turkish Airlines Cargo. (Foto Kevin Cleynhens)

TF-AMM

Het Keniaanse Astral Aviation huurt twee 747’s van Air Atlanta Icelandic voor hun cargo operaties. Normaliter zijn beide jumbo’s met grote regelmaat te spotten op de luchthaven van Luik, maar wegens slechte zichtbaarheid week de TF-AMM in oktober eenmalig uit naar Brussels Airport. (Foto Giovanni Verbeeck)

TF-AMU

Ook de TF-AMU van Air Atlanta, voorheen een vaste klant op Zaventem voor Saudi Arabian Airlines, wordt door Astral Aviation geleased. De 747-48EF werd gefotografeerd bij de nadering voor 22L in Luik. (Foto Rudi Verbeeck)

TF-BBJ

Tijdens de weekends kan je heel wat vrachtvliegtuigen spotten op Luik. Zo staat de Boeing 737-476(SF) TF-BBJ van Bluebird Nordic te wachten op een volgende opdracht. (Foto Kevin Cleynhens)

UR-82072

Het blijft een prachtig zicht, zo’n Antonov An-124-100 UR-82072 die enkele meters boven de piste 04R hangt in Luik. (Foto Kevin Cleynhens)

VQ-BVF

De Boeing 737-46Q(F) VQ-BVF van Atran/Volga-Dnepr is een oude bekende in België. CityBird gebruikte deze Boeing als OO-CTW in de periode 2000-2001. (Foto Kevin Cleynhens)

Picture of Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer