Fouga Magister

201504_FougaBoekCover_TBR

Brugge, 28 maart 2015. Uitgeverij MMPBooks (Mushroom Model Publications) in samenwerking met het Poolse Stratus, brachten deze maand een nieuw boek uit over de Fouga Magister. Het boek werd geschreven en samengesteld door Tine Soetaert (°1982). Een Belgische met een jarenlange passie voor de jettrainer die van 1960 tot 2007 in dienst was bij de Belgische Luchtmacht.

Het boek werd geschreven en samengesteld door Tine Soetaert. Het is – in haar eigen woorden – een compilatie van ruim 10 jaar werken aan en met Fouga vliegtuigen, bijna een liefdesbrief aan een toestel dat decennialang de lucht boven onze hoofden sierde.

De Belgische invalshoek van dit internationaal werk – het is gepubliceerd in het Engels – valt al op door de cover, daarop prijkt immers een foto van een Belgische Fouga. Deze MT48 was het solodisplay toestel van Luitenant-Kolonel Paul Rorive. In verschillende hoofdstukken wordt het ontwerp, ontwikkeling en bouw beschreven, inclusief de prototypes en de oorspronkelijke zweefvliegtoestellen die de ontwerpers Robert Castello en Pierre Mauboussin bouwden. Ook de verdere ontwikkelingen van de Fouga worden beschreven. Alle productievarianten passeren de revue, inclusief de details. Daarnaast vult de auteur aan met boeiende weetjes over de verschillende landen die het toestel hebben ingezet zoals Frankrijk, Israël, Finland, België, Katanga, Ierland, Brazilië en vele anderen.

Het boek werd geschreven en samengesteld door Tine Soetaert. Het is – in haar eigen woorden – een compilatie van ruim 10 jaar werken aan en met Fouga vliegtuigen, bijna een liefdesbrief aan een toestel dat decennialang de lucht boven onze hoofden sierde.

De auteur heeft ook oog voor de technische details, inclusief de technische tekeningen uit de officiële handboeken. Ook worden de diverse wapens en bommen zijn omschreven. Naast opleidingstoestel werd het in diverse landen ook ingezet als licht aanvalsvliegtuig.

Voor de modelbouwers zijn gedetailleerde schaaltekeningen op 1/72 en 1/48 voorhanden. Deze werden door Philip Avonds gemaakt. Naast de schaaltekeningen en doorsnedes zijn er 35 kleurprofielen van de hand van Chris Sandham-Bailey met de standaard beschildering waarin ze in dienst waren, aangevuld met enkele van de meest opmerkelijke kleurenschema’s waarin de Fouga ooit heeft gevlogen in diverse landen.

Voor het boek werden heel wat foto’s genomen tijdens de laatste operationele jaren op de luchtmachtbasis van Beauvechain door o.a. onze webmaster Tom Brinckman.

Ten slotte is er nog een uiterste gedetailleerde walk-around met detailfoto’s van de neus, romp, motor, vleugels en cockpit. Daarvoor werden heel wat foto’s genomen tijdens de laatste operationele jaren op de basis van Beauvechain. Een groot deel van deze foto’s zijn trouwens gemaakt door onze webmaster Tom Brinckman. Zowat elk detail van het toestel wordt belicht. Zelfs panelen losgemaakt om de onderliggende details te bekijken. Een droom voor modelbouwers die een onderhoudsdiorama willen bouwen.

Zowat elk detail van het toestel wordt belicht. Panelen werden losgemaakt om de onderliggende details te bekijken. Een ware droom voor modelbouwers die een onderhoudsdiorama willen bouwen.

Naar onze mening een aanwinst voor de boekenplank: niet enkel voor modelbouwers, maar ook liefhebbers van de Fouga Magister in het algemeen.

Een preview van het boek is te vinden op YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=uQVDRDL2IhI

Tom Brinckman

132 pagina’s in het Engels. Softcover op glanzend A4 papier met een honderdtal foto’s, waarvan de meeste in kleur.

Uitgever: Stratus S.C., P.O. Box 123, 27-600 Sandomierz, Poland

In UK uitgegeven door Mushroom Model Publications (MMP).

ISBN: 978-83-63678-38-8

Meer info op www.fougamagister.be

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer