Nieuwe licenties

IMG_0395_1.JPG

Brussel, 1 december 2011. De JAR-FCL is na enkele jaren aan een nieuwe versie toe. Deze is sinds kort gepubliceerd, en is effectief vanaf april volgend jaar.

In de nieuwe regelgeving is er plaats voor vrijetijdspiloten die voornamelijk overdag op kleinere toestellen, zoals LSA’s, vliegen. Deze Light Aircraft Pilot License(LAPL) kan in principe op een eenvoudiger manier bekomen worden. In de Europese regels is zelfs voorzien dat de huisarts hiervoor de medische keuring kan afleveren… als dit als dusdanig is opgenomen in de nationale wetgeving. Hopelijk dat de nieuwe regering op deze manier volkomen pijnloos wat kosten kan besparen aan piloten!

De nieuwe licentie zal ook lagere eisen stellen aan de kandidaat piloot. Hoewel de theorie exact hetzelfde is als voor een privaat piloot, en ook in een erkende vliegschool de opleiding aangevat moet worden, moet een LAPL minder ervaring voorleggen wanneer hij of zij het praktisch examen gaat afleggen. Het is echter maar de vraag in hoeveel gevallen een LAPL ook effectief klaar is voor het examen…

Ook op andere vlakken zijn de veranderingen minimaal, en komen ze bijlange na niet in de buurt van de regelgeving zoals deze in de Verenigde Staten bestaat.

Een ‘Light Aircraft Pilot License’ volstaat om met deze Columbia te mogen vliegen! (Foto: Jan Vanhulle)

Een LAPL komt immers ook met redelijk wat beperkingen. Allereerst is er de ‘Basic LAPL’, die eerder op maat geschreven lijkt van zweefvliegers. Deze mag geen passagiers meenemen, en moet binnen de 15 mijl van het vliegveld van vertrek blijven.

De volwaardige LAPL heeft deze beperking in afstand niet, maar mag geen vliegtuig boven de twee ton vliegen, en ook met niet meer dan 3 passagiers. Een LAPL mag dus wel met een Bonanza vliegen, maar mag niet alle zetels vullen. Toestellen met meer dan 2 ton maximaal startgewicht zijn al helemaal uitgesloten. Nu we het toch over gewicht hebben: even opmerken dat er voor de ULM-piloten niets veranderd: de regelgeving over vliegtuigen met minder dan 450 kilogram MTOW blijft een nationale materie.

Wel positief is dat een transitietraject voorzien is van LAPL naar PPL. Als een LAPL beslist om uiteindelijk een trapje hoger te gaan telt de theorie en de vliegervaring alvast al mee.

Tabel met overzicht
(Klik hier voor een grotere afbeelding)

 

Ook positief is dat een privaat piloot instructeur kan worden, en hier ook voor betaald kan worden. De CPL theorie kan misschien nog wel een groot abstakel blijken voor velen. Al bij al lijken de nieuwe regels een stap in de goede richting, maar veel piloten en belangenorganisaties hadden wellicht op meer gehoopt.

 

Peter Snoeckx

 

Aanvulling ontvangen van een lezer, 25 februari 2012:

1) De Basic LAPL werd op het niveau van de Europese Commissie uit de voorstellen van EASA gehaald. De definitieve tekst (verordening 1178/11) spreekt enkel nog van de gewone LAPL.

2) Voor instructeurs die enkel les geven aan de LAPL is de CPL-theorie niet vereist.

 

Picture of Peter Snoeckx

Peter Snoeckx

is al meer dan dertig jaar actief in de lichte luchtvaart. Hij ging solo op z’n vijftiende in een Nederlands zweefvliegtuig. Ondertussen staan er meer dan 600 uur in z’n logboek, op zwevers, motorvliegtuigen (SE, ME, IFR), ULM’s en zelfs met parapente en paramotor. Peter was de initiatiefnemer van flyforfun.be, de site die sinds begin 2010 samenging met Hangar Flying.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer