Solar Impulse verlegt grenzen

Zaventem, 13 mei 2011. Vorig jaar berichtten we al op hangarflying.be over de Solar Impulse: het prototype van een vliegtuig dat uiteindelijk in 2014 de wereld rond zal vliegen. Stap voor stap komt het team dichter bij dit doel. Na de eerste tests, volgde een vlucht van meer dan 24 uur. Hiermee werd bewezen dat de Solar Impulse voldoende energie kan opslaan om de nacht door te geraken. Vervolgens was een tour van Zwitserland aan de orde, en vandaag is er de historische eerste internationale vlucht.

Dat deze vlucht uitgerekend naar Brussel gaat is geen toeval. Er is immers een sterke Belgische vertegenwoordiging in dit project. Niet alleen is een van de hoofdsponsors, Solvay, Belgisch, ook de meteorologische begeleiding is in handen van de ploeg rond Luc Trullemans en het KMI. Dat er binnenkort in Brussel een Europese top gepland staat rond hernieuwbare energie is mooi meegenomen.

De vlucht heeft uiteindelijk net geen dertien uur geduurd. Het toestel kreeg een ‘landingsslot’ vanaf 21 uur, een eerder rustig moment in Zaventem. Het is immers niet gemakkelijk om dit toestel, met een snelheid van 70 km/h, in te passen tussen het doordeweekse verkeer dat vele malen sneller vliegt. Hopelijk hebben de passagiers die rond 21 uur moesten landen of vertrekken begrip voor de vertraging.

Zelfs aan deze snelheid zou de vlucht minder dan zeven uur moeten duren om de afstand van net geen 500 kilometer tussen Payerne (50 km ten zuidwesten van Bern) en Brussel af te leggen. De Solar Impulse is door de lichte materialen en enorme spanwijdte van 63 meter gevoelig aan turbulenties. Het toestel moest daarom al vroeg de lucht in om zo boven de thermiek te kunnen klimmen voor deze zich kan ontwikkelen. Om 8.40 uur was het zover: via Twitter konden de geïnteresseerden vernemen dat er opgestegen werd. Jammer genoeg lag de website van Solar Impulse zelf, met daarop streaming video, tegen dan al plat door de vele geïnteresseerden – iets wat doorheen de hele dag nog enkele keren zou gebeuren.

Omdat het vliegtuig zo gevoelig is, is het weer van enorm belang. Als de vlucht niet vandaag zou zijn kunnen doorgaan, zou zeer waarschijnlijk de deadline van 23 mei, de opening van het symposium, gemist worden. Het weer moet langs de hele route goed zijn en blijven. Een uitwijkhaven zoeken is immers niet mogelijk omdat het toestel sowieso droog gestald moet worden. Een beschikbare hangar vinden voor een vliegtuig met dergelijke spanwijdte is niet evident!

Er moet ook een crew aanwezig zijn op de grond. Tijdens de landing nog worden de wielen aan de vleugeltippen opgevangen door twee fietsers alvorens deze op de grond komen. Dit is om schade te vermijden aan het fragiele landingsgestel.

Energiebeheer is cruciaal tijdens een dergelijke vlucht. Uiteindelijk heeft dit 1.600 kilogram zware toestel slechts 4 motoren van 10 pk aan boord. Toch was er bij deze vlucht ’teveel’ energie. De zon leverde voldoende om energie te leveren aan de motoren en om de batterijen volledig op te laden.

Uiteindelijk heeft de ploeg van het KMI de HB-SIA veilig tot in Brussel geloodst. Rond 19 uur werd de daling vanuit 10.000 voet ingezet boven Herentals. Rond negen uur verscheen het toestel dan boven de luchthaven op een hoogte van 3.000 voet.

Als piloot was dit een kippenvelmoment. De lange vleugel die een gracieus profiel tekent in de avondlucht, de lage snelheid waarmee het toestel door de lucht glijdt en de stilte door de afwezigheid van het ander vliegverkeer zorgden voor een unieke belevenis.

Op de final werd nog een speciaal lichteffect toegevoegd: over de hele aanvalsboord waren LED-lichten voorzien. Deze energiezuinige lichten consumeren in totaal slechts 100 Watt. Dit is waar het hele project over gaat: demonstreren dat door nieuwe technologieën veel energie bespaard kan worden. Bertrand Piccard: “Dit project gaat niet om het transporteren van mensen, maar om het transporteren van een boodschap: de boodschap dat we van ons huidige gebruik van fossiele brandstoffen met bestaande technologie de helft kunnen sparen, en nog eens een kwart kunnen vervangen door hernieuwbare energieën.”

Om 21.39, na net geen dertien uur vlucht zette piloot André Borschberg het toestel aan de grond op baan 02. Jammer genoeg draaide op het einde van de dag de wind zodat velen die stonden te wachten in de final van 25R ontgoocheld huiswaarts moesten keren.

Omdat het toestel manueel moet worden geduwd duurde het een hele tijd eer het aan hangar 117 was aangekomen. In tussentijd spraken André Borschberg en Bertrand Piccard met de media, VIP’s, sponsors. Ook prins Filip was aanwezig… met lederen pilotenvest.

De Solar Impulse blijft nog enkele weken in Brussel in het kader van een Europees symposium rond groene energie. Op zondag 29 mei kan het grote publiek het toestel bezoeken. Het is nodig om hiervoor op de site www.solarimpulse.com in the schrijven in het (gratis) ‘supporters program’. Via dit kanaal wordt je dan op de hoogte gehouden.

Na Brussel reist de Solar Impulse nog naar de Le Bourget airshow.

Peter Snoeckx
Foto’s: Peter Snoeckx en Guy Viselé

 • De Solar Impulse kwam aanvliegen vanuit het noorden, gevolgd door een helikopter uitgerust met een camera. (Foto Guy Viselé)

 •  
 • Om 21.39 uur zagen we de historische landing van de eerste internationale vlucht van de Solar Impulse. Het toestel landde op baan 02 van Brussels Airport, een beklijvend historisch moment. Borschberg is een ex-piloot van de Zwitserse luchtmacht. Borschberg: “Dankzij meteoroloog Trullemans wisten we precies wat voor weer we op de route konden verwachten, de voorspelling was perfect.” (Foto Guy Viselé)

 •  
 • Opdracht volbracht. Bertrand Piccard en piloot André Borschberg voor ‘hun’ zonnevliegtuig. Piccard: “De Europese Commissie zijn we erg dankbaar. Die hebben ons al gesteund nog voor het vliegtuig was gebouwd. Ze hebben altijd geloofd in dit project.” (Foto Guy Viselé)

 •  
 • Een vermoeide en hongerige maar ook tevreden André Borschberg. Hij is erin geslaagd om de Solar Impulse naar Brussels Airport te brengen. (Foto Peter Snoeckx)

 •  
 • Live interview voor het RTBF-televisiejournaal door journalist Pascale Bollekens, kleindochter van een Belgische luchtvaartpionier. Borschberg vlak na de landing: “Ik keek echt uit naar deze vlucht en eerlijk gezegd, ik voel me nog altijd een beetje in de lucht.” (Foto Guy Viselé)

 •  
 • De voorzitter van de raad van bestuur van Belgocontrol, Charles-Louis d’Arenberg, Prins Filip van België, en de CEO van de Brussels Airport Company, Arnaud Feyst, feliciteren de voorzitter en medeoprichter van Solar Impulse, Bertrand Piccard. Borschberg: “Tijdens de vlucht hebben we zoveel energie opgeladen dat we bij aankomst ook nog deze loods zouden kunnen verlichten. De luchtvaartautoriteiten in Belgë hebben ons enorm gesteund, we vonden hier op Brussels Airport mensen die bereid waren naar oplossingen te zoeken, mensen met een pioniersgeest. ” (Foto Guy Viselé)

 •  
 • De media waren massaal aanwezig. Bertrand Piccard (°1 maart 1958) vloog als eerste non-stop met een ballon rond de wereld. Hij deed dat samen met de Brit Brian Jones in de Breitling Orbiter 3 van Cameron Balloons. Betrand is de zoon van Jacques Piccard (°28 juni 1922, †1 november 2008) en de kleinzoon van Auguste Piccard (°28 januari 1884, †24 maart 1962). August Piccard had een bijzondere band met België. Hij was professor aan de Université Libre de Bruxelles. Een gondel die hij in 1931 gebruikte, wordt bewaard in de luchtvaarthal van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel. Auguste was de tweelingbroer van Jean Piccard (†28 januari 1964). Al deze voorouders van Bertrand waren zeer bekende diepzeeonderzoekers en/of aeronauten. (Foto Peter Snoeckx)

 •  
 • Een koninklijke hoogheid heeft nu eenmaal enkele privileges… de cockpit van dit unieke vliegtuig van dichtbij bekijken is er een van. Prins Filip was als piloot zeer geïnteresseerd in de Solar Impulse. Niet alleen volgde hij de laatste momenten van de vlucht vanuit de helikopter, hij was ook de rest van de avond aanwezig om uitgebreid geïnformeerd te worden door Piccard en Borschberg. De piloot vertelde: “ik heb naar buiten gekeken maar het Atomium heb ik spijtig genoeg niet gezien. De start en de landing zijn het meest cruciale, ik moest echt heel gefocust blijven op de vlucht.” (Foto Peter Snoeckx)

 •  
 • De Solar Impulse werd om 23.15 uur zijdelings in loods 117 van Brussels Airport gestald. Daar kwam geen towing tractor bij kijken, alles gebeurde met mankracht. De komende paar weken blijft het zonnevliegtuig nog in België. (Foto Peter Snoeckx)

 •  
 • Terwijl Piccard en Borschberg samen met prins Filip poseren voor de Solar Impulse, is de rest van de crew nog bezig om de laatste controles na de vlucht af te ronden. De spanwijdte van de Solar Impulse is te vergelijken met deze van een A340-300. Ieder van de vier elektrische motoren levert 10 pk. Voor de eerste vlucht had de Wright Flyer in 1903 een motor van 12 pk. Toen Louis Blériot in 1909 in 36 minuten het Kanaal overstak werd zijn Blériot XI aangedreven door een Anzani-motor van ongeveer 25 pk. (Foto Peter Snoeckx)

 •  
Picture of Peter Snoeckx

Peter Snoeckx

is al meer dan dertig jaar actief in de lichte luchtvaart. Hij ging solo op z’n vijftiende in een Nederlands zweefvliegtuig. Ondertussen staan er meer dan 600 uur in z’n logboek, op zwevers, motorvliegtuigen (SE, ME, IFR), ULM’s en zelfs met parapente en paramotor. Peter was de initiatiefnemer van flyforfun.be, de site die sinds begin 2010 samenging met Hangar Flying.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer