Naar Tsjaad voor Piloten zonder Grenzen

Grimbergen, 2 januari 2010. De meeste landgenoten zijn nog aan het nagenieten van kerstkalkoen en oudejaarsavondfeestjes. Maar Lucas Declerck (foto) staat op het Grimbergse vliegveld klaar voor een vlucht met de Cessna U.206G Stationair 6-II OO-SPU, de nieuwe aanwinst van Piloten zonder Grenzen (PZG).

Vanavond vertrekt Lucas met Ethiopian Airlines naar Tsjaad. Hij zal eerst een tweetal dagen in de hoofdstad Ndjamena verblijven alvorens door te vliegen naar Abéché, de op drie na grootste stad van Tsjaad. Daar bevinden zich heel wat opvangkampen van vluchtelingen uit Darfoer. Tsjaad is een van de armste landen ter wereld. De cijfers spreken voor zichzelf: levensverwachting 44 jaar, kindersterfte 19,7% en zuigelingensterfte 18,1%. Maar liefst 60% van de vrouwen zijn analfabeet en 44% van de bevolking is ondervoed. De mensen hebben niet alleen te lijden van de hongersnood, er zijn ook de militaire conflicten die de burgerbevolking onwezenlijk hard treffen. Vanuit Abéché probeert PZG (www.asfbelgium.org) met een Cessna luchttransport te verzekeren voor de hulpverleners.

Frans Van Humbeek
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

  • Hoewel Lucas samen met andere hulpverleners in een beveiligde straat verblijft, is de situatie in Tsjaad allesbehalve veilig. ’s Avonds is de avondklok ingesteld. Veel valt er dan voor de hulpverleners niet te beleven, veilig een terrasje doen kan zeker niet. Verschillende NGO’s trekken weg uit Tsjaad.

    In het dagelijkse leven is Lucas piloot van een Boeing 777. Enkel zeer ervaren professionele piloten maken kans om voor PZG te vliegen, Tsjaad is geen plaats voor amateurs. Lucas spaart wat vakantiedagen bij mekaar zodat hij een maand ten dienste kan staan voor PZG. Gelukkig is zijn werkgever dit initiatief gunstig gezind. Sommige van zijn collega’s vlogen vroeger voor kleine maatschappijen in Afrika, anderen zouden ook graag eens zo’n ervaring opdoen.

  •  
  • Alvorens te vertrekken moest Lucas (rechts) nog een trainingsvlucht uitvoeren met de Cessna Stationair, het type waarmee ook in Tsjaad wordt gevlogen. In de rechterstoel van de OO-SPU (een Cessna ex-Royal Aero Para Club de Spa) had Gilbert Mullenders plaatsgenomen, de verantwoordelijke Flight-Ops van PZG. Omwille van de slechte zichtbaarheid werd de geplande vlucht van Grimbergen naar Namen vroegtijdig afgebroken. Op 5 februari 2010 komt Lucas terug naar België. Vanuit Tsjaad stuurt hij Hangar Flying een artikel over zijn belevenissen.

  •  
  • In Abéché gaat Lucas een maand de zeer ervaren PZG-piloot Jacques Jacquet aflossen. Alvorens te vertrekken zal Jacques met Lucas al de moeilijke vliegvelden bezoeken en hem vertrouwd maken met de lokale vliegomstandigheden. Het onderhoud van de vliegtuigen gebeurt al jaren bij Euro-Sky in Grimbergen. 

  •  
Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer