Kapel 15 Wing Luchttransport

In de Groenveldkazerne staat een katholieke kapel. We hebben spijtig genoeg niet gevonden wanneer ze gebouwd werd of ingehuldigd. Vast staat dat er tijdens of vlak na WO II een tijdelijke kapel was opgericht, met golfplaten die ons doen denken aan een Nissenhut.

Dankzij vrijwilligerswerk wordt de kapel in een goede staat gehouden. Een Hammondorgel is nog bespeelbaar maar zou toch moeten gerestaureerd worden. Eenmaal per jaar wordt hier nog een misviering opgedragen (op de Remembrance Day 15 Wing) maar sommige militairen die toegang hebben tot de kazerne springen tussendoor binnen voor een gebed of een moment van stilte.

Tijdens de storm Ciara (9 februari 2020) viel een boom op de achterkant van de kapel. Een maand later was de schade nog niet hersteld.

Opvallend op de oude foto – waar we Padre Brulez de misviering zien voorgaan – is het heiligenbeeld van Maria van Loreto. Het staat niet meer op de recente foto’s van het altaar. De verering van de Heilige Maagd Maria van Loreto is verbonden met de woning van Jezus, Maria en Jozef die zich volgens de katholieke traditie in de basiliek van het eeuwenoude Italiaanse bedevaartsoord van Loreto (Italië) bevindt. De legende vertelt dat engelen het Heilig Huis in 1291 naar Loreto hebben gevlogen om het voor de oprukkende Turken te behoeden. Paus Benedictus XV riep de Madonna van Loreto daarom uit tot patrones van de vliegeniers. Maria van Loreto is herkenbaar aan het zwarte aangezicht. Het Mariabeeld van de kapel in de Groenveldkazerne staat nu in een glazen kast, niet ver van het kantoor van de korpsoverste van de 15 Wing.

In de kapel hangen verschillende gedenkplaten of kaders die vliegtuigongevallen of militaire operaties gedenken:

-Het ongeval van de Fairchild C-119G Flying Boxcar CP-36 op 17 juli 1960. De CP-36 stort neer in Oost Kongo, te Sake-Masisi, dicht bij Goma in de Kivu. Van de 45 inzittenden overleven er slechts 4 de crash. Vijf bemanningsleden van de 15 Wing en 36 militairen VVE (Vliegveldverdediging) van de 3 Marscompagnie behorende tot de 10 Wing. Het ongeval van Sake-Masisi behoort samen met dat van Detmold (C-119 CP-45) en Eindhoven (C-130 CH-06), tot de drie zwaarste catastrofen welke de Belgische Luchtmacht heeft gekend.

-Op 15 juli 1996 verongelukte de Lockheed C-130 Hercules CH-06 van de 15 Wing op de Vliegbasis Eindhoven bij een poging om te landen en vatte vuur. Het vliegtuig had 37 leden van het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht van Nederland aan boord en vier bemanningsleden. Bij de ramp vonden 34 inzittenden de dood en raakten 7 inzittenden zwaar gewond.

-Een koperen plaat herdenkt de operatie Red Bean, de evacuatie van Belgen in 1978 uit Kolwezi in het toenmalige Zaïre.

-Dankplaat van Adc. Vl. Vanhaesendonck Jean.

-Glasramen die verwijzen naar het 40 Sqn, Maintenance 15 Wing, …

-Een kader met de afbeelding van de Fairchild Swearingen Merlin IIIA CF-03 van 21 Sqn 15 Wing. Het toestel crashte op 16 april 1980, de twee bemanningsleden kwamen om.

-Op 12 december 1961 stegen de Fairchild C-119G Flying Boxcar OT-CBC CP-23 en OT-CBE CP-25 vanuit Melsbroek op richting Chièvres. Ter hoogte van Montignies-lez-Lens botsten de twee C-119’s. De dertien inzittenden kwamen om het leven.

-Op een gedenkplaat staat de naam van Cdt Dehuy Jacques, op 31 maart 1960 in Lumwe (Congo) verongelukt met de Bristol 171 Sycamore HR.14B OT-ZKA. Samen met hem kwam kapitein vlieger Haelterman en mecanicien adjudant Kindt om het leven.

Met dank aan Hubert Verstraeten.

Omwille van de stormschade zijn de gedenkplaten tijdelijk uit de kapel verwijderd. (Info 4 mei 2021).

 

 

 

 

Beelden: © Frans Van Humbeek
Datum registratie:
02/03/2020
Eigenaar:
Belgische Luchtmacht
Locatie:
Kapel 15 Wing Luchttransport
Adres:
Kazerne Groenveld, Haachtsesteenweg, Melsbroek (Steenokkerzeel). Militair domein, geen publieke toegang.
Lengtegraad:
4°29’31.3″E
Breedtegraad:
50°54’59.2″N

FEEDBACK

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus

'Ce Accepter Lire Plus