V2-onderdeel als gedenkteken aan een V2-inslag, Hombeek

Naast een zitbank staat een nog vrij goed bewaard onderdeel van een V2. Het gaat om de verbrandingskamer (bovenaan) en de uitlaat (onderaan).

Onderaan zijn nog duidelijk de toevoerkoppelingen te zien voor de alcohol. Met de aanvoer van 130 liter brandstof per seconde werd de verbrandingskamer verhit tot ongeveer 2.000°C. Om aan deze temperaturen te weerstaan werd alcohol op meerdere manieren gebruikt als koelvloeistof.

Volgens een informatiebord zou de V2 op 1 maart 1945 zijn gelanceerd in Hachenburg (Rijnland-Palts) en kwam ze hier neer in een veld in Hombeek. Er vielen geen slachtoffers.

Dit V2-onderdeel is zeker een waardevolle aanvulling voor de databank. Het onderdeel staat er wat verwaarloosd bij en we hopen natuurlijk dat de gemeente het belang van deze site inziet en misschien haar schouders zet onder een project om deze locatie op te waarderen. Het onderdeel heeft dringend een behandeling nodig zodat het het wegroest of wordt verschroot.

Met dank aan Philippe Deweerdt voor de melding (www.rentawillys.com) en aan Olivier Vilain van het Bunkermuseum (https://bunkermuseumantwerpen.be/).

Beelden: © Philippe Deweerdt | © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
1/3/1945
Locatie:
V2-onderdeel als gedenkteken aan een V2-inslag, Hombeek
Adres:
Walestraat 14, Hombeek. Gebruik op GoogleMaps eventueel Walestraat in Zemst om de locatie te vinden.
Lengtegraad:
4°24’59.9″E
Breedtegraad:
51°00’13.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer