Reservedepot luchtvaart van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

De luchtvaartafdeling van het legermuseum beschikt over een groot aantal vliegtuigen en onderdelen die wachten op een grondige restoratie of ‘dubbels’ die kunnen geruild worden met andere musea. Aanvankelijk was deze reserve verspreid over twee kazernes in de Antwerpse Kempen (Tielen, Kapellen). Ergens rond het jaar 2000 werden alle reserveonderdelen samengebracht in de kazerne van Vissenaken bij Tienen. Omstreeks 2010 is de luchtvaartreserve overgebracht naar de kazerne van Landen.

Het domein van Vissenaken is slechts een klein deel van het vroegere reservevliegveld van de Militaire Luchtvaart (terrein nr. 23). Na de Tweede Wereldoorlog maakte Vissenaken deel uit van de Mobilisatiekern 29 van de Landmacht. Mobilisatiekernen werden na WOII opgericht om overal te lande militair materieel en manschapen te kunnen mobiliseren. Sinds 2000 werd het Depot Vissenaken overgedragen aan het Koninklijk Legermuseum. De waardevolle luchtvaartcollectie lag opgeslagen in vier grote loodsen. Voor meer informatie en voor een gedeeltelijke inventaris verwijzen we naar het artikel dat op www.hangarflying.eu werd gepubliceerd. Graag verwijs ik ook naar de site www.wreckhunters.be. Lambert Derenette en zijn collega Bjorn Vermoote hebben op hun website een mooie verzameling Belgische wrecks and relics samengebracht, ze brengen er een belangrijk stuk van ons luchtvaartpatrimonium in kaart.

Het Depot van het Koninklijk Museum voor het Leger en de Krijgsgeschiedenis (KLM) is niet toegankelijk voor het publiek.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 12/10/2007
Datum registratie:
29/12/2007
Locatie:
Reservedepot luchtvaart van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
Adres:
Militair Domein Kwartier Raatshoven, Raatshovenstraat, Landen
Lengtegraad:
5°03’48.5″E
Breedtegraad:
50°44’44.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer