Propeller als monument voor Daniel Le Roy du Vivier

Nabij de kerk van Munsterbilzen op het Leroyplein, vlak voor het kasteel Edelhof (nu de openbare bibliotheek,) staan twee luchtvaartmonumenten naast het gedenkteken voor lokale gesneuvelden van de twee wereldoorlogen.

Links staat een driebladige schroef met een gedenkplaat voor RAF Wing Commander en Kolonel Vlieger Daniel “Boy” Le Roy du Vivier.

RAF Wing Commander en Kolonel Vlieger Daniel “Boy” Le Roy du Vivier heeft op het kasteel van Munsterbilzen gewoond. In mei 1940 werd hij al eens neergehaald met zijn Firefly. Vanuit Frankrijk raakte hij in Groot-Brittannië om deel te nemen aan de Slag om Engeland. Begin 1942 kreeg hij het bevel van 43 Squadron, zo was hij de allereerste niet-Brit die een RAF-eenheid leidde. Zij totale score bedroeg drie overwinningen en twee “gedeelde”. Na de oorlog verliet Le Roy de luchtmacht en ging in de Verenigde Staten werken als vertegenwoordiger voor Sabena, waar hij in 1981 omkwam bij een verkeersongeval.

René Torsin schreef in Contact 30: “Le Roy du Vivier heeft op het kasteel van Munsterbilzen gewoond. Zijn vader heette Le Roy en zijn moeder du Vivier. De namen werden , naar het schijnt aan elkaar geplakt, dat klonk mooier. Na de oorlog verliet Le Roy de luchtmacht en ging in de US werken. Ik denk dat hij stierf nadat hij op zijn fiets in NY werd aangereden. Dit alles onder voorbehoud”.

Rechts staat een monument waarop gedenkplaten zijn bevestigd voor RAF-crashes van 12 mei 1940 en 31 augustus 1941.

Op de koperen plaat staat volgende tekst gegrift : “In de morgen en bij zonsondergang willen wij U herdenken”.

Info Danny Paspont, 20 mei 2011:
Bij het bekijken van willekeurige foto’s bij Le Roy du Vivier blijven steken en gemerkt over de ‘onzekerheid’ over datum van overlijden. Op www.buysmansjean.be/necrohbvl/necrohbvl-00150.htm staat vermeld : LE ROY DU VIVIER, Daniel, geboren op circa 1915, op 2 september 1981 op 66-jarige leeftijd overleden in de USA (Bron: Het Belang van Limburg, 1981-09-12/1981-09-15) Andere websites spreken over dezelfde datum:
users.telenet.be/kurt.weygantt/worldwariiaces.index.html_danielleroyduvivier.htm
www.cieldegloire.com/006_du_vivier.php

Beelden: ©Frans Van Humbeek, 25/03/2006
Datum inhuldiging:
23/09/1985
Datum registratie:
02/01/2006
Locatie:
Gedenkteken voor Daniel Le Roy du Vivier
Adres:
Leroyplein, Munsterbilzen

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer