Monument voor Sgt Gerald Sorensen en Roger Abeels

Gerald ‘Jerry’ Sorensen (° Moscow, Idaho, VS) nam vrijwillig dienst bij de United States Army Air Force in mei 1942. Terwijl hij gestationeerd was op de Amarillo Army Air Base in Texas, ontmoette hij Nora Lee Lewis met wie hij trouwde.

De B-17G 42-31152 QJ-E van 96BG 339BS kwam op 1 mei 1944 neer te Lanquesaint, een deelgemeente van Ath in Henegouwen. 45 minuten voor het doel Metz te bereiken verloor het toestel een van de motoren. Bommen werden gedropt, boven Luxemburg raakte Duitse luchtafweer de B-17. Het toestel verloor hoogte en moest een noodlanding maken. Alle bemanningsleden konden de bommenwerper met parachutes verlaten, onder hen boordschutter Sgt Gerald Sorensen. Sorensen landde in de buurt van het dorpje Silly en verstuikte zijn enkel tijdens de landing. Daar maakte hij contact met leden van het Belgische ontsnappingsnetwerk Comète (Komeet) van Andrée de Jongh (zie databank), een jonge Brusselse die vooral geallieerde piloten hielp ontsnappen.

Het Comète-netwerk bracht hem onder op verscheidene onderduikadressen alvorens te worden overgebracht naar het huis van Arthur Abeels te Ganshoren. Zijn zoon Roger (20) was lid van het Geheim Leger. Een andere neergehaalde Amerikaanse vliegenier, Bernard ‘Mac’ McManaman, was de dag voor Sorensen aangekomen bij de familie Abeels. Roger, Jerry, en Mac werden goede vrienden.

Naarmate Jerry en Mac meer vernamen over de activiteiten van Roger in het Geheim Leger, besloten ze de wapens op te nemen, samen met hun vriend. Begin augustus liepen de drie jonge mannen naar Saint-Marcoult, bij het Bois de Silly. Daar traden Jerry en Mac formeel toe tot het Geheim Leger. Hun militaire training bleek erg nuttig voor het Geheim Leger.

Op zondag 3 september 1944 waren de nazi’s op terugtocht door België. Het Geheim Leger kreeg het bevel om hun terugtocht te belemmeren. Jerry, Mac en Roger werden toegewezen aan een eenheid van het Geheime leger dat posities moest opnemen in Marcq-Les-Enghien, om de terugtrekkende Duitsers langs de hoofdweg van Ath lastig te vallen. Ze naderden het dorp via een kleine weg die een T-splitsing maakte met de hoofdweg van Ath. Vlak voor dit kruispunt, ging ofwel Jerry’s ofwel Roger’s fiets kapot. Jerry en Roger hielden halt om de fiets te repareren, Mac en de andere vijf gingen verder om hun geplande posities in te nemen en de terugtrekkende nazi’s op te wachten. Terwijl Jerry en Roger aan de fiets werkten, kwam een voertuig voorbij met Duitse officieren. Jerry en Roger openden het vuur, zonder zich te realiseren dat dit maar het eerste voertuig was van een hele compagnie. Het tweetal verdedigden zich hevig maar beiden werden die zondag gedood. Sorensen was 24 jaar, Abeels 20 jaar. Amper dertig minuten later kwamen de Britten over diezelfde weg gereden en werd het dorp bevrijd.

Op 10 september 1944 werden op de gemeentelijke begraafplaats van Ganshoren, de lichamen van Jerry en Roger met de nodige eer begraven. Na de oorlog wou het Amerikaanse leger het stoffelijk overschot van Jerry overbrengen naar een van de nieuwe Amerikaanse begraafplaatsen. Jerry’s vrouw en familie vroegen echter om Jerry’s laatste rustplaats te Ganshoren ongestoord te laten en het verzoek van de familie werd ingewilligd. Na de oorlog werden de familie Abeels en Nora Lee Sorensen vrienden.

In januari 1947 kwam Nora Lee Sorensen naar België en ze verbleef gedurende drie maanden bij de familie Abeels. Zij bezocht het graf van haar man en de gemeente Ganshoren organiseerde een herdenking voor Sergeant Sorensen op 8 februari 1947, de gemeente van Mars-les-Enghien deed hetzelfde op 27 april van dat jaar.

Nora Lee en Jenny Abeels (de zus van Roger) bleven vrienden voor het leven. Ook Mac en Jenny bleven in contact na de oorlog en hij bezocht haar in België. Mac diende later in Korea als de staartschutter van een B-26C Invader. Op 2 september 1951 werd het toestel tijdens een nachtelijke missie geraakt door luchtafweer en het stortte neer. Mac werd als vermist en vermoedelijk gesneuveld opgegeven.

Bron:

http://aomda.org/nl/node/43971?fbclid=IwAR0A7QFaZTj531fiowpqTp3_VJNSZude2T3vaUCszkTecvyi5PwQVK5GqTw 

 

 

Beelden: © Archief Frans Van Humbeek via Louis Darbel | © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
3/9/1944
Locatie:
Monument voor Sgt Gerald Sorensen en Roger Abeels
Adres:
Kruising Chièvresstraat, Kortenbroekstraat en Rodestraat, Marcq (Enghien)
Lengtegraad:
4°00’58.8″E
Breedtegraad:
50°41’10.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer