Monument voor de bemanning van Hudson T9463 MA-L 161 Sqn

In de nacht van 26 op 27 november 1944 stortte Hudson T9463 MA-L van 161 Squadron neer in Brisy. De bemanning bestond uit Squadron Leader Reginald Eric Wilkinson (piloot), Flying Officer John Weddell (navigator), Flight Lieutenant Frederick Champion (radio-operator) en Flight Lieutenant George Ash (boordschutter). Hun opdracht was om, in het kader van Operatie Fleckney 1, Paul Penczock, SOE-agent, te droppen boven Duitsland.

De dropping verliep als gepland maar op de terugweg, in de buurt van Houffalize, stortte het vliegtuig omstreeks 2u neer in een veld bij Drogny, op ongeveer 1 kilometer ten zuiden van Brisy. ’s Morgens vonden de in omwonenden het wrak van het vliegtuig. De omgekomen bemanningsleden werden een of twee dagen later door Amerikaanse militairen geborgen. Ze rusten nu allen op het Commonwealth-perk van de Brusselse begraafplaats te Evere.

Ze werden waarschijnlijk het slachtoffer van een ‘friendly-fire’ incident, in dit geval een Amerikaanse P-61 Black Widow nachtjager van Florennes die in dezelfde omgeving een Duitse Bf 110 claimde.

Op initiatief van Paul Remy, beheerder van de website http://ardennesavions45.blogspot.com/, wiens vader een van de inwoners was die het vliegtuigwrak ontdekte, werd in 2012 een gedenkteken onthuld voor de bemanning. In 2014, bij de 70e verjaardag van de crash, werd een herdenking gehouden waarbij een aantal familieleden van de bemanning aanwezig waren.

Regelmatig komen nog kleine onderdelen van het vliegtuig boven terwijl de vork van het staartwiel bij een landbouwer werd teruggevonden die het tot kruiwagen had verwerkt.

Voor meer details over deze en andere vliegtuigcrashes in de Ardennen kan u de website van Paul Remy raadplegen http://ardennesavions45.blogspot.com/2010/12/le-hudson-de-brisy_7552.html

 

Beelden: © Thibaut Westhof
Datum gebeurtenis:
27/11/1944
Datum registratie:
13/05/2012
Locatie:
Monument voor de bemanning van Hudson T9463 MA-L 161 Sqn
Adres:
Op de weg van Brisy naar Cetturu, ongeveer 1,2 km van het dorpje Brisy, Gouvy.
Lengtegraad:
5°50’52.9″E
Breedtegraad:
50°09’04.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer