Graf van LAC William E. Palmer, Blenheim IV P4905 OM-P 107 Sqn

Op 12 mei 1940, toen de eerste Duitse tanks Waremme binnen reden, werd Bristol Blenheim IV P4905 (code OM-P) van 107 Squadron RAF neergeschoten. Hij stortte neer te Bettincourt, ten noordwesten van Waremme, op de grens tussen de provincies Luik en Limburg. Waarschijnlijk werd het vliegtuig het slachtoffer van Oblt Gert Framm van 2./JG 27 die op 12 mei 1940 twee Blenheims en een Hurricane claimde in de omgeving van Maastricht. De piloot, Flying Officer William H. Edwards, en de navigator, Sergeant Vincent G.L. Luter, konden uitspringen. Edwards kwam met zijn parachute neer op het dak van een huis en een buurman haalde zijn ladder om hem uit zijn netelige positie te bevrijden. Luter kwam honderd meter verder terecht in een weide. Ze werden snel verborgen in een schuur, net op tijd want er kwam een Duitse motorrijder aangereden, waarschijnlijk uitgestuurd vanuit Waremme waar de eerste Duitse troepen binnentrokken. Hij keerde onverrichterzake terug.

Het levenloze lichaam van de boordschutter, Leading Aircraftman Willi­am E. Palmer, werd teruggevonden in het wrak van het vliegtuig dat uiteengespat was vlakbij het kerkhof van Bettincourt. Waarschijnlijk werden de kogels van het Duits jachtvliegtuig hem fataal. Hij werd op het gemeentelijk kerkhof begraven en rust nog steeds op dezelfde plaats.

Edwards toonde een stuk papier aan de omstaanders met daarop geschreven ‘Saint-Trond’. Joseph Guilliams besloot de twee vliegeniers naar Sint-Truiden te brengen. Een inwoner van Verviers, gevlucht met zijn auto naar Bettincourt, stelde zijn voertuig ter beschikking en de vier mannen begaven zich op weg. Ze stopten nog kort in Jeuk waar dokter Petermans de gewonde bemanningsleden verzorgde. Veel verder zouden ze niet geraken want in het volgende dorp, Mielen-boven-Aalst stoten ze op de Duitse voorhoede. De twee vliegeniers zouden de oorlog in krijgsgevangenschap doorbrengen. De twee Belgen werden ook gevangen genomen en veroordeeld voor hulp aan de vijand. Ze kwamen pas in 1943 terug vrij.

Uittreksel uit het artikel ‘Mei 1940 : een dag uit de luchtoorlog boven Haspengouw’ in Aeronews of Belgium, 2020, jaargang 47, nummer 3 (mei-juni).

Beelden: © Peter Vandevorst, 26/09/2006
Datum gebeurtenis:
12/05/1940
Datum registratie:
13/10/2006
Locatie:
Graf van LAC William E. Palmer, Blenheim IV P4905 OM-P 107 Sqn
Adres:
Cimetière communale, Rue de la Barrière, Bettincourt, Waremme
Lengtegraad:
5°14’15.4″E
Breedtegraad:
50°42’50.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer