Gedenkteken voor Soldaat Jean Lox, Special Air Service – SAS

In de nacht van 5 op 6 september 1944 werden 9 Belgische SAS-parachutisten uit een Halifax  gedropt in de omgeving van Chabrehez in het kader van Operatie Brutus. De weeromstandigheden waar niet ideaal, met sterke windstoten, waardoor het tweede vliegtuig de missie afbrak en naar Engeland terugkeerde. De SAS’ers hadden opdracht om contact te leggen met het Armée Secrète, om het terugtrekkende Duitse leger te oberveren en erover te rapporteren, en eventueel Duitse eenheden aan te vallen. In de nacht van 9 op 10 september kregen ze versterking met een tweede dropping van manschappen en materiaal.

Op zondag 10 september in de namiddag werd het Armée Secrète en de SAS manschappen aangevallen door een sterke Duitse groep Panzergrenadiers. Na een gevecht dat meer dan een uur duurde, waarbij aan Duitse zijde zes doden en talrijke gewonden vielen, trokken de Belgen zich terug. Bij hen viel een dodelijk slachtoffer, Jean Lox, en een zwaargewonde. Jean Lox werd aanvankelijk begraven in het park van het Kasteel Bois-Saint-Jean van de graaf de Limburg Stirum.

In 1984 werd in Chabrehez een gedenksteen opgericht die Jean Lox herdenkt. Jean Lox was afkomstig van Tongeren en op het stadhuis hangt eveneens een gedenkplaat met zijn naam (zie afzonderlijke beschrijving in de database).

Beelden: © Luc Wittemans 10/10/2020
Datum gebeurtenis:
10/09/1944
Datum inhuldiging:
00/00/1984
Datum registratie:
31/10/2020
Locatie:
Gedenkteken voor Soldaat Jean Lox, Special Air Service – SAS
Adres:
Bij het binnenrijden van gehucht Chabrehez (Houffalize) vanaf de E25 (afrit 50 Baraque Fraiture) volg je de straat met dezelfde naam Chabrehez. Een honderd meter na het agglomeratiebord Chabrehez draait de straat naar links. Vlak na deze bocht heb je aan de rechterkant een zijstraat (eveneens genaamd Chabrehez); aan het begin van deze straat staat een bord ‘doodlopende straat’. Volg deze zijstraat helemaal tot het einde waar je uitkomt op een T. Het gedenkteken staat ongeveer 50 meter naar rechts.
Lengtegraad:
5°43’28.8″E
Breedtegraad:
50°13’26.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer