Gedenkteken voor de bemanning van Halifax V LK629 ZL-F 427 Sq

Begin 2015 maakte Nina Vanwonterghem er ons attent op dat in het kasteelpark Solhof in Aartselaar lang een informatiebord over de crash van Halifax LK629 en zijn bemanning heeft gestaan. Helaas is het bord enige tijd geleden verdwenen.

Halifax V LK629 met rompcode ZL-F van 427 RCAF Squadron was 31 augustus 1943 op de terugweg van een opdracht naar Mönchengladbach. Volgens onbevestigde bronnen zou het vliegtuig en zijn bemanning het slachtoffer geworden zijn van een Duitse nachtjager, meer bepaald Lt Walter Schön van Stab I./NJG 1 (op dat moment met basis op het vliegveld Deelen bij Arnhem in Nederland): hij claimde een Halifax op 10 km ten zuiden van Antwerpen. Het vliegtuig vatte vuur en verloor hoogte. Boven het kasteelpark Solhof zat het zo laag dat het met een vleugel de bomen raakte en te pletter sloeg. Over wat er daarna gebeurde bestaat een ooggetuigenverslag van Flor Marivoet die het allemaal meemaakte; het kan geraadpleegd worden via deze link: http://www.natuuraartselaar.be/Solhof/pdf/Merkwaardige%20bomen%20in%20het%20Solhof_BartBiesemans.pdf. De zeven bemanningsleden verloren bij de crash het leven: Flight Sergeant Bernard John Buxton (piloot), Sergeant Norman Jones Huxley (boordwerktuigkundige), Warrant Officer 2 John Robertson RCAF (navigator), Warrant Officer 2 Clement Bernard Cahill RCAF (bommenrichter), Warrant Officer 2 Harold Cruse Pithie RCAF (radio operator), Sergeant William John Breen RCAF (boordschutter), Sergeant Robert Anton Fraser RCAF (boordschutter). Waarschijnlijk werden ze aanvankelijk in het Antwerpse Fort V begraven maar na de oorlog werden hun graven overgebracht naar het Schoonselhof te Antwerpen. Een andere ooggetuige van de crash, Louis Willems, deed vele jaren later als heemkundige onderzoek naar het vliegtuig en zijn bemanning. Op zijn initiatief kwam er in 2001 een infobord in het kasteelpark op de plaats waar het vliegtuig neerkwam. Hier konden voorbijgangers meer details vinden over het vliegtuig, zijn bemanning en de omstandigheden van de crash. Het infobord heeft helaas de vele vandalenstreken niet overleeft en op dit ogenblik (januari 2015) blijft alleen de sokkel over. De namen van twee bemanningsleden leven echter op een andere manier voort: naar Sgt Robert Fraser is een meer genoemd, Fraser Lake, in de Canadese provincie Saskatchewan (vanwaar hij afkomstig was) en naar Sgt William Breen is een eiland genoemd in Burntwood Lake in de provincie Manitoba (waar zijn woonplaats Winnipeg was). Nina Van Wonterghem ondernam ondertussen stappen om op dezelfde plaats een nieuw gedenkteken voor deze bemanning te laten plaatsen. De Gemeente Aartselaar heeft het plan nog in beraad.

Beelden: ©
Datum gebeurtenis:
31/08/1943
Datum inhuldiging:
00/00/2001
Datum registratie:
22/01/2015
Locatie:
Gedenkteken voor de bemanning van Halifax V LK629 ZL-F 427 Sq
Adres:
Gemeentelijk Park Solhof, Baron van Ertbornstraat, Aartselaar
Lengtegraad:
4°23’39.8″E
Breedtegraad:
51°08’14.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer