Gedenkteken voor de bemanning van Halifax II W1050 TL-F 35 Sqn

In de nacht van 6 op 7 mei 1942 richtte het RAF Bomber Command haar pijlen op de Duitse stad Stuttgart. Het No. 35 Squadron maakte deel uit van deze aanvalsmacht; een van haar toestellen, Halifax II W1050 TL-F, kwam op de weg naar het doelwit in het vizier van Hauptmann Wilhelm Herget van de staf van de II. Gruppe van het Nachtjagdgeschwader 4 (Stab. II./NJG 4). Door de aanval vloog het toestel in brand, stortte neer en ontplofte bij impact met de grond. Het kwam neer op het grondgebied van Ochamps, tegenwoordig deelgemeente van Libin.
De bemanning bestond uit
Pilot Officer Glenn P. Gardiner RCAF, piloot
Squadron Leader Kenneth W. Bonnar, co-piloot
Sgt John N. Hindle, boordwerktuigkundige
Sgt Alec H. Fuce, navigator
Sgt Norman H. Hood DFM, radio-operator
Sgt John A.G. Firth, rugkoepelschutter
Sgt Joseph T. Stanworth, straatschutter
De aanwezigheid van een tweede pilot was eerder uitzonderlijk en er maakte ook geen bommenrichter deel uit van deze bemanning.
Slechts twee bemanningsleden, Gardiner en Fuce, overleefden de klap; ze kwamen in een krijgsgevangenenkamp terecht. De vijf anderen werden begraven op de begraafplaats van Neufchateau, waar ze ook vandaag nog rusten.
Op dinsdag 13 augustus 2013 werd een herdenking gehouden voor de bemanning van dit vliegtuig. Heel bijzonder was dat de laatste wens van de piloot, Glenn Gardiner, die dag uitgevoerd werd. Glen Gardiner overleed in Toronto, Canada, op 11 december 2011 en had aan zijn dochter gevraagd om zijn as te verstrooien op de plaats waar zijn bemanning begraven is. Via Robin Hood, de zoon van radio-operator Hood, kwamen ze in contact met de plaatselijke autoriteiten en zo werd alles in het werk gesteld om Gardiner’s  laatste wens te vervullen. Die dag werden, in aanwezigheid van de families Gardiner en Hood, piloot en bemanning voor altijd verenigd.
Daarna volgde de onthulling van een gedenkplaat in de Chemin de Coubry te Ochamps.
Beelden: © Luc Wittemans, 30/08/2013
Datum gebeurtenis:
06-07/05/1942
Datum inhuldiging:
13/08/2013
Datum registratie:
03/10/2013
Locatie:
Gedenkteken voor de bemanning van Halifax II W1050 TL-F 35 Sqn
Adres:
Chemin de Coubry, Libin, Ochamps. De Chemin de Coubry is een zijstraat van de N40 tussen Libin en Recogne. Komende van de N40 in de richting van Ochamps, staat de gedenkplaat aan het begin van de weg aan de linkerkant na ongeveer 100 m.
Lengtegraad:
5°18’00.3″E
Breedtegraad:
49°56’14.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer