Gedenkteken voor 502nd Parachute Infantry Regiment en 81st Airborne AT/AAA Battalion, 101st Airborne Division

Na de eerste dag van de Duitse aanval in de Ardennen, kreeg de 101st Airborne Division, op dat moment gelegerd in de streek van Reims in Frankrijk, orders om zich snel naar Bastogne te begeven. Het 502nd Parachute Infantry Regiment kreeg een sector toegewezen ten noordwesten van Bastogne met het 1st Battalion in Champs, het 2nd Bat. in Longchamps en Monaville en het 3rd Bat. van Monaville tot Recogne. In Longchamps kreeg het 2nd Bat. versterking van het 81st Airborne AT/AAA Battalion, een anti-tank en luchtafweereenheid. Het 502nd en het 81st groeven zich in te Longchamps en richten een barricade op om de weg van Bertogne naar Longchamps te versperren.

Op 20 december kregen ze een eerste keer Duitse verkenners in het vizier die poolshoogte kwamen nemen over de mogelijkheden om Bastogne langs die kant te benaderen. Ze kregen meteen de volle laag en enkele voertuigen werden beschadigd of vernield waarna ze rechtsomkeer maakten. De volgende dag zag het landschap helemaal wit van de sneeuw wat de omstandigheden nog zwaarder maakte.

Op Kerstdag probeerden de Duitse aanvallers door de linies van het 502nd te breken en dan vooral door de stellingen van het 1st Battalion in Champs en Hemroulle. De aanval werd afgeslagen door de Amerikanen. De volgende dag brak de eerste Amerikaanse tank door de omsingeling van Bastogne. Maar dat was zeker niet het einde van de gevechten in de onmiddellijke omgeving van Bastogne. Voor de troepen van het 502nd en 81st in de omgeving van Longchamps moest het dan nog beginnen.

Ze bleven hun stellingen bezetten tot half januari 1945 en in die periode kregen ze op 3 januari 1945 een zware tegenaanval te verwerken. De Duitse 15. Panzer Grenadier Division viel Longchamps aan in een ultieme poging Bastogne in handen te krijgen. De aanval duurde ongeveer drie uur maar de Duitse tanks en infanterie slaagde er niet in door de Amerikaanse lijnen te breken. Met behulp van anti-tank geschut, tank destroyers, bazooka’s, artillerievuur werd de aanval afgeslagen met zware verliezen aan beiden zijden.

Te Longchamps staat nu een monument voor het 2nd Battalion, 502nd Parachute Infantry Regiment en het 81st Airborne AT/AAA Battalion. Helaas heeft men op de gedenkplaat deze laatste eenheid te kort gedaan door hen slechts als ‘Bat AT/AA’ te vermelden. Er staat ook een groot informatiebord langs (no 13 van het Circuit Historique) met wat achtergrondinformatie en een kleiner met een plan van de situatie in die periode eveneens als onderdeel van een rondrit (stopplaats no 11) binnen de gemeentegrenzen van Bertogne. Het gedenkteken is ter plaatse gekend als de ‘Stèle Peniche’ naar de naam van een G.I., Eduardo Alberto Peniche, van het 81st Bat. die de inhuldiging in 1999 bijwoonde. Hij vocht in 1944-1945 in Longchamps en op de website van CRIBA – Centre de Recherches et d’Informations sur la Bataille des Ardennes kan je zijn getuigenis over deze dagen lezen. Zoek onder de rubriek ‘stories’ naar het artikel met de naam ‘Wounded in Mad Minute’ (het artikel staat vrij ver achteraan in de lijst).

Beelden: © Luc Wittemans 18/08/2019
Datum inhuldiging:
25/07/1999
Datum registratie:
02/12/2019
Locatie:
Gedenkteken voor 502nd Parachute Infantry Regiment en 81st Airborne AT/AAA Battalion, 101st Airborne Division
Adres:
Neem in Longchamps aan de kerk de richting van Compogne en ‘ADEPS Centre des 2 Ourthes’, volg deze weg over ongeveer 500 meter tot je aan de rechterkant, op een splitsing naar rechts richting gemeentelijke lagere school, het monument tegenkomt

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer