Aircraft of the Belgian Air Force

Cover ‘Aircraft of the Belgian Air Force. History of all aircraft and helicopters flown by the Belgian Air Force since 1946’

Brussel, 13 oktober 2022. In de Zaal Bourdiau van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis stelde de Luchtmacht vandaag haar nieuwste boek voor: ‘Aircraft of the Belgian Air Force. History of all aircraft and helicopters flown by the Belgian Air Force since 1946.’

Het boek werd geschreven op vraag van de Commandant van de Luchtmacht naar aanleiding van het 75-jarig jubileum. Het telt 282 pagina’s en is geschreven in drie talen (Nederlands, Frans en Engels). Het naslagwerk geeft op een boeiende en dynamische manier een overzicht van alle vliegtuigen die sinds de oprichting van de Luchtmacht in Belgische kleuren hebben gevlogen.  De Dienst Publieke Relaties van de Luchtmacht is de verantwoordelijke uitgever.

Cover ‘Aircraft of the Belgian Air Force. History of all aircraft and helicopters flown by the Belgian Air Force since 1946’

Na het succes van de vorige twee boeken die in 2016 werden uitgegeven onder de titel ‘Belgian Air Force, 70 Years Power and Performance’, lag de lat voor dit nieuwe boek zeer hoog. Kurt Verwilligen: “We hebben via de sociale media gepolst naar de wensen van de potentiële lezers. Daaruit bleek dat er interesse was voor een boek dat de geschiedenis van de opeenvolgende vliegtuigen binnen onze Luchtmacht opsomde. We zijn hierop ingegaan. Dit is het eerste complete naslagwerk in meer dan 30 jaar dat een volledig overzicht geeft van de geschiedenis van de Belgische Luchtmacht. Het resultaat is een rijk geïllustreerd hardcoverboek met bijna 300 foto’s en 110 kleurenprofielen van vliegtuigen en helikopters. Het biedt een terugblik op 75 jaar Luchtmacht én kijkt ook vooruit naar de toekomst van onze Belgische Luchtmacht. Het is geschreven door mezelf en co-auteur Nicolas Deboeck. Zijne Majesteit Koning Filip was, nadat we de proefdruk aan het paleis hadden voorgelegd, bereid een introductieboodschap te schrijven. Generaal-Majoor Thierry Dupont, de commandant van de Luchtmacht tekende voor het voorwoord.

De Belgische Luchtmacht is opgericht in 1946. In de ruim 75 jaar, werden heel

wat vliegtuigen en helikopters in gebruik genomen. Alle toestellen, van de legendarische

Spitfires, Tiger Moths en Dakota’s in de beginjaren over de F-104 Starfighters, de Mirages en de C-130 Hercules tot de F-16 en de A400’s waarmee we vandaag vliegen, komen aan bod in dit werk. Ook

de vliegtuigen die de Luchtmacht pas over enkele jaren in gebruik zal nemen, zoals de F-35

en de onbemande MQ-9B zijn opgenomen in dit allesomvattend naslagwerk. We hadden de bedoeling om het boek al eerder uit te geven maar corona heeft dat verhinderd. Dat gaf ons wel de tijd om de kwaliteit van het boek extra te verzorgen en meer tekst en beelden op te nemen van de nieuwste toestellen in de vloot, toestellen die nieuwe opportuniteiten bieden om toekomstige uitdagingen aan te gaan.”

Het boek is in de eerste plaats een hommage aan de piloten die zich in de cockpit inzetten voor onze veiligheid, aan de techniekers en soldaten van vliegveldbeveiliging, aan verkeersleiders en aan zoveel andere uit het team van Defensie. Achter ieder vliegtuigtype staat een groep van technici waarvan de specialiteiten doorheen de jaren sterk zijn geëvolueerd.

Commandant van het Vliegwezen Kurt Verwilligen tijdens de boekvoorstelling: “We zijn misschien maar een kleine luchtmacht, maar we hebben wel geschiedenis geschreven. De Amerikanen beschrijven ons als ‘small but reliable’, dat is om trots op te zijn.”

Nicolas Deboeck: “De 63 vliegtuigtypes die in Belgische kleuren vlogen komen elk uitvoerig aan bod in dit boek in twee, vier of zes pagina’s. Het was zeer moeilijk om de tekst tot enkele bladzijden te beperken want van ieder vliegtuig kan wel een eigen boek worden neergepend, ook omdat we zoveel boeiende anekdotes konden optekenen. ‘Aircraft of the Belgian Air Force’ moest vooral een tijdloze publicatie zijn, het was belangrijk om ook naar de toekomst te kijken. We hebben ons best gedaan om een link te creëren met heel veel luchtvaartliefhebbers, historici, met luchtvaartarchieven als deze van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, met private archieven, … Sommige foto’s waren tot nu toe onbekend en zijn voor het eerste gepubliceerd. Een keuze maken uit de vele unieke aangeboden beelden was zeer moeilijk. De niet geselecteerde foto’s blijven zorgvuldig bewaard in het fotoarchief van de Luchtmacht. Er zijn ook nieuwe fotoshoots georganiseerd die prachtig beeldmateriaal hebben opgeleverd van onze huidige vloot. Het manuscript is in de drie talen grondig nagelezen door een team van experts.”

De 110 gedetailleerde profiles zijn speciaal voor deze publicatie getekend door Duke Hawkins Design (www.hmh-publications.com/about-us) en graficus Aurore Pouillon. Verschillende partners die steun verleenden aan deze schitterende publicaties kregen achteraan in het boek een gepaste vermelding.

Harde kaft, 275 mm x 245 mm, adviesprijs 45 euro, ISBN nummer: 978-94-645-1705-7. Bestellen kan via de Belgische Luchtmacht (https://bookwhen.com/bafbook22) of binnenkort ook via de boekhandel. Het boek is ook te koop in de shop van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel.

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer