Gedenkteken voor 17th Airborne Division, 194th Glider Infantry regiment en 550th Airborne Infantry Battalion

Met de omsingeling van Bastogne doorbroken op 26 december, werden eenheden aangevoerd om de perimeter te versterken in het vooruitzicht van een poging om de Duitsers terug achteruit te drijven. Eén van deze eenheden was de 17th Airborne Division die vanuit Groot-Brittannië aangevoerd werd naar Noord Frankrijk om vandaar België binnen te trekken. Onderdeel van de 17th was het 194th Glider Infantry Regiment waar het 550th Airborne Infantry Battalion aan toegevoegd was. Op 3 januari 1945 kwamen ze aan in het gehucht Magerotte van Sainte-Ode. Vandaar vochten ze zich een weg naar het volgende gehucht Houmont dat ze bereikten op de avond van 4 januari. Tijdens de nacht van 4 op 5 januari kregen ze een hevige Duitse tegenaanval te verwerken waarbij heel wat Amerikaanse soldaten krijgsgevangen werden genomen. Het 194th en het 550th plooiden zich terug op Houmont om vandaaruit op 7 januari opnieuw in de tegenaanval te gaan waarbij talrijke slachtoffers vielen. Vanaf 9 januari was het kalmer en in de nacht van 10 op 11 januari begonnen de Duitse eenheden zich terug te trekken. Ook in de volgende weken waren deze beide eenheden actief bij tegenacties tot ze op 11 februari 1945 voor een rustperiode naar Chalons-sur-Marne gezonden werden. De verliezen aan manschappen bij het 550th Airborne Infantry Battalion en het 193rd Glider Infantry Regiment waren zo groot dat beide eenheden op 1 maart 1945 ontbonden werden en samengevoegd om het derde bataljon van het 194th GIR te vormen. Doordat er zoveel Amerikanen sneuvelden kreeg de hoogte voorbij Houmont de naam “Dead Man’s Ridge”. Elk jaar in het voorjaar organiseert de ‘101st Airborne Division Belgian Friendly’ een Dead Man’s Ridge Walk om de gesneuvelden te herdenken.

Ter gelegenheid van het bezoek aan Houmont van een veteraan van het 194th, John J. Schumacher, van 22 tot 27 maart 2012, werden twee gedenkstenen onthuld. Ze werden geplaatst aan de kerk van Houmont, links en rechts van het monument voor de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen. De gedenkstenen vermelden de eenheden die aan de strijd om het dorp deelnamen. Op de linkersteen staan de namen van de 11th Armored Division, 41st Tank Battalion en 21st Armored Infantry Battalion terwijl op de rechter de Airborne eenheden staan, 17th Airborne Division, 194th Glider Infantry regiment en 550th Airborne Infantry Battalion (deze laatste eenheid foutief als 550th Infantry Airborne Battalion). Achteraan staat een uitgebreid informatiepaneel.

In de kerk is er een glasraam voor C Company van 194th GIR. De kerk is niet altijd open dus het glasraam kan slechts bij uitzondering van de binnenkant bekeken worden. Het plein langs de kerk kreeg enkele jaren geleden de naam ‘Place du 194th Glider Infantry Regiment’.

Beelden: © Luc Wittemans 18/08/2019
Datum gebeurtenis:
00/01/1945
Datum registratie:
26/11/2019
Locatie:
Gedenkteken voor 17th Airborne Division, 194th Glider Infantry regiment en 550th Glider Infantry Battalion
Adres:
Chemin Sulbout, Houmont, Sainte Ode

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer