Gedenkplaat voor piloot Ralph Talbot en schutter Robert Robinson, USMC

Op 14 oktober 1918 voerde de United States Marine Corps (USMC)-1st Marine Aviation Force een aanval uit op het station van Tielt. Bij de terugkeer naar hun basis in Frankrijk werden de Amerikaanse piloten aangevallen door een overwicht van Duitse toestellen. De piloot Ralph Talbot en zijn schutter Robert Guy Robinson in hun Marine Corps Airco DH4, gingen in het luchtruim boven Pittem de ongelijke strijd aan met de vijand.

Hun Airco DH4 kreeg motorpech en verliet de formatie. Vrijwel onmiddellijk werden ze aangevallen door een dozijn Duitse jagers. Robinson schoot met zijn Lewis-geweer een van de Duitse aanvallers uit de lucht, daarna blokkeerde zijn wapen. Voordat hij zijn wapen terug schietklaar kon maken, raakte een kogel zijn linker elleboog en sneed die bijna volledig door. Talbot manoeuvreerde zijn toestel zodanig dat de schutter tijd won om de storing met één hand te verhelpen, daarna begon hij opnieuw te vuren om de Duitse piloten op afstand te houden. Maar weer werd Robinson door verschillende kogels geraakt, deze keer in zijn buik en heup, waardoor hij bewusteloos raakte. Voordat Talbot zijn toestel kon neerzetten in de eigen linies, haalde hij nog een Duits toestel neer dat hem de terugkeer wou beletten.

Talbot landde bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar Robinson werd behandeld door een Belgische chirurg. Hij herstelde van zijn verwondingen. Onderluitenant Ralph Talbot kwam een paar dagen later om het leven toen zijn vliegtuig bij het opstijgen tijdens een testvlucht neerstortte. Beide vliegeniers verdienden boven Pittem hun Medal of Honor.

Robert Guy Robinson (°30 april 1894, †5 oktober 1974) rust op Arlington National Cemetery in Arlington, Virginia (VS). Hij kreeg postuum de rang van First Lieutenant.
Ralph Talbot (°6 januari 1897, †25 oktober 1918) rust op de Mount Wollaston Cemetery in
Quincy, Norfolk County, Massachusetts (VS).

Het gemeentebestuur van Pittem onthulde in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen-Afdeling Tielt deze gedenkplaat aan de ingang van de kerk.
Bron: www.historynet.com en https://en.wikipedia.org

Beelden: © Luc Van Wayenberge
Datum gebeurtenis:
14/10/1918
Datum inhuldiging:
13/11/2014
Datum registratie:
29/8/2021
Locatie:
Gedenkplaat voor piloot Ralph Talbot en schutter Robert Robinson, USMC
Adres:
Ingang Onze-Lieve-Vrouwkerk, Markt, Pittem
Lengtegraad:
3°16’01.6″E
Breedtegraad:
50°59’41.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer