Gedenkplaat voor diverse Amerikaanse eenheden, waaronder het 509th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division

Op de kerkmuur van Malempré, deelgemeente van Manhay, is een gedenkplaat ingemetseld voor diverse eenheden van het US Army: 3rd, 7th en 9th Armored Division, 509th Parachute Infantry Regiment en 82nd Airborne Division voor de gevechten van december 1944 en de bevrijders van 3 januari 1945, 3rd Armored Division en 83rd Infantry Division.
Het 509th Parachute Infantry Regiment was een onafhankelijke eenheid die in december 1944 aangehecht was bij de 82nd Airborne Division. Ze waren vooral betrokken bij de gevechten rond Sadzot, meer naar het westen van Manhay, waar ze samen met enkele andere Amerikaanse eenheden, van 22 tot 30 december 1944 verschillende Duitse eenheden aan de praat hielden. De Amerikanen konden de naam Sadzot niet goed uitspreken en zo begonnen ze over de “Sad Sack Affair” te spreken. Na de gevechten rond Sadzot, werden de manschappen van het 509th PIR in januari 1945 ingezet rond St Vith. De verliezen liepen zodanig hoog op dat van de meer dan 700 manschappen van het regiment nog slechts 7 officieren en 48 onderofficieren en soldaten overbleven.
Het 509th Parachute Infantry Regiment schijnt niet in Malempré ingezet te zijn en daarom is hun vermelding op deze gedenkplaat waarschijnlijk een verwijzing naar hun aanwezigheid in de wijde omgeving.

Naast deze gedenkplaat is nog een afzonderlijke bronzen gedenkplaat voor de 3rd Armored Division aangebracht, daterend van september 1994.

Beelden: © Luc Wittemans, 01/05/2019
Locatie:
Gedenkplaat voor diverse Amerikaanse eenheden, waaronder het 509th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division
Adres:
Op de kerkmuur, op de hoek van de Rue Saint Martin en de Rue des Thuyas, Malempré, Manhay

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer