Gedenkplaat voor de bemanning van Fairey Battle L5514 103 Sqn

Eind mei 1940 ontving de Royal Air Force inlichtingen over een bijeenkomst van een 20-tal Luftwaffe officieren op het Kasteel van Roumont te Ochamps (niet te verwarren met de gemeente Roumont die meer noordelijke gelegen is). Te Ochamps was er in de meidagen van 1940 een geïmproviseerd Luftwaffe vliegveld waar onder andere de Junkers Ju 87B van III./StG 2 enkele dagen gebruik van maakten. Op 26 mei 1940, toen de RAF het kasteel aanviel, was er voor zover ons bekend, geen Luftwaffe eenheid meer aanwezig op het vliegveld van Ochamps. De RAF stuurde vier Fairey Battles van 103 Squadron erop uit om het kasteel te bombarderen. Het Duitse overwicht in de lucht en de aanwezigheid van talrijke luchtafweer maakte dat de opdracht meer van een zelfmoordmissie weg had en het resultaat was er dan ook naar: één toestel (L5515) maakte een noodlanding te Chalons bij Reims na door flak te zijn geraakt, een tweede (serial onbekend) raakte nog tot op zijn thuisbasis maar was zo beschadigd dat hij afgeschreven moest worden. Een derde toestel van de formatie crashte op het gehucht Botassart van Bouillon. Het betrof serial L5514 met aan boord de piloot F/L James N Leyden, de observer Sgt Eric G Hayward en de radio-operator/boordschutter Sgt William F Hubbard. De piloot werd krijgsgevangen gemaakt terwijl de twee anderen het leven lieten; ze rusten nu op het kerkhof aan de kerk van Ucimont.

In mei 2015 werden te Bouillon vier gedenkplaten geplaatst voor de bemanningen van vier Fairey Battles die neerkwamen op het grondgebied van deze gemeente. Een van deze gedenkplaten herdenkt de bemanning van L5514. Het staat op het uitzichtpunt ‘Le Tombeau du Géant’ in het gehucht Botassart.

Om de plaats te bezoeken neem je, komende van de E411 naar Luxemburg, de N89 richting Bouillon. Bij het naderen van Bouillon volg je de wegwijzers naar rechts richting Sensenruth, Ucimont, Botassart en de bruine toeristische wegwijzer ‘Le Tombeau du Géant’. Ze brengen je onder andere voorbij het kerkhof van Ucimont waar de bemanning begraven ligt en door het gehucht Botassart tot aan het uitzichtpunt (boven een bocht van de Semois) dat op zich al de moeite van een bezoek waard is. Op deze plaats staat het rood-blauwe bord (geïnspireerd op een RAF roundel) met de namen van de drie bemanningsleden.

Beelden: © René Torsin, 24/09/2015 | © Luc Wittemans, 17/07/2016
Datum gebeurtenis:
26/05/1940
Datum inhuldiging:
08/05/2015
Datum registratie:
17/10/2015
Locatie:
Gedenkplaat voor de bemanning van Fairey Battle L5514 103 Sqn
Adres:
Gehucht Botassart van Bouillon, op het uitzichtpunt ‘Le Tombeau du Géant’ aan de Semois.
Lengtegraad:
5°02’34.2″E
Breedtegraad:
49°49’15.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer