Gedenkplaat voor Brigade-generaal Claire H. Armstrong

Een gedenkplaat voor Brigade-generaal Claire H. Armstrong die net na de Tweede Wereldoorlog op de gevel van Rubenslei 17 was bevestigd, werd ternauwernood van de afvalcontainer gered door een opmerkzame voorbijganger, toen het gebouw omstreeks 2007 werd afgebroken. De plaat werd daar eertijds aangebracht om blijvend hulde te brengen aan de Amerikaanse Generaal Claire H. Armstrong die erin geslaagd was om vanuit zijn hoofdkwartier op dit adres dankzij een doeltreffende luchtafweer een einde te stellen aan de verschrikkelijke regen van V-bommen (met een heel zware tol aan mensenlevens) die op Antwerpen werden afgevuurd met het oog op de vernietiging van de haveninstallaties.
Tussen de afbraak van het huis in de Rubenslei 17 en de onthulling op 22 november 2011 werd de plaat bewaard in het Bunker en Vliegtuig Archeo Museum in park de Brandt (zie afzonderlijke beschrijving in de database).
Deze gedenkplaat is op dinsdag 22 november 2011 opnieuw in ere hersteld op initiatief van de Stad Antwerpen en het Vredescentrum, en in aanwezigheid van onder andere schepenen Heylen (Cultuur) en Voorhamme (Onderwijs). Het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen werkte mee aan de plechtigheid. Het is een mooi initiatief om kinderen te betrekken bij de lokale geschiedenis.
Beelden: © Dirk Buytaert, 10/12/2011
Datum inhuldiging:
22/11/2011
Datum registratie:
21/11/2011
Locatie:
Gedenkplaat voor Brigade-generaal Claire H. Armstrong
Adres:
Rubenslei 17, Antwerpen
Lengtegraad:
4°24’44.1″E
Breedtegraad:
51°12’45.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer