De Boggess-bunker

Op de weg van het gehucht Assenois (Vaux-sur-Sûre) richting Bastogne staat een kleine bunker, waarschijnlijk een overblijfsel van de Belgische voorbereidselen tegen een eventuele invasie. Op deze plaats werd de Duitse omsingeling van Bastogne verbroken toen de eerste tank van de 4th Armored Division manschappen van de 326th Airborne Engineer Battalion, 101st Airborne Division ontmoette.

De 4th Armored Division was in gevechten gewikkeld in de Elzas maar werd op 8 december teruggetrokken voor een rustperiode noordwest van Nancy in Frankrijk. Met het nieuws van de Duitse aanval in de Ardennen, werd de 4th meteen noordwaarts gezonden met de instructies om het tempo erin te houden zowel overdag als ’s nachts. Via Longwy in Frankrijk reden ze naar Arlon vanwaar het de bedoeling was om de hoofdweg van Arlon naar Bastogne, parallel met de Luxemburgse grens als belangrijkste as van de aanval te gebruiken. Onderweg hadden de Amerikanen echter bijna alle bruggen opgeblazen op het moment van de Duitse aanval wat de opmars bemoeilijkte. Combat Command A liep vast in de buurt van Martelange terwijl Combat Command B redelijk snel vooruit kwam tot in de buurt van Chaumont. Daar leden CC B zware verliezen in gevechten met de Duitse 5de Parachutistendivisie. Op Kerstdag werd vanuit het noorden door de Duitsers hevige pogingen gedaan om door het Amerikaans front te breken terwijl aan ze aan de zuidkant probeerden om de 4th Armored Division af te houden. Op dat moment verplaatste Combat Command Reserve zich naar de linkerkant en bereikte snel Remoiville en vandaar Remichampagne en Clochimont. In de late namiddag van 26 december, na een voorbereidende atilleriebeschieting, rukten de tanks van CC R op naar Assenois.

In de eerste tank zat Lt Charles Boggess. Op weg naar Bastogne werden ze beschoten vanuit een kleine bunker. Enkele treffers maakten meteen een einde aan dit laatste oponthoud.  Iets verder doken plots schimmen op in het vallende duisternis. Lt Boggess maakte zich bekend als zijnde van de 4th Armored en na een korte aarzeling stapte Lt Webster van de 326th Airborne Engineer Battalion op hem af. En zo werd de omsingeling van Bastogne doorbroken.

Lt Charles Boggess’ tank, een M4A3E2 versie van de Sherman, overleefde de oorlog en stond een tijd in het museum van Vilseck in Duitsland. In 2009 werd ze overgebracht naar het Patton Museum in de Verenidge Staten.

De Boggess-bunker staat nog altijd op de plaats van deze ontmoeting en hij vertoont de sporen van de beschieting. Op de bunker zijn twee gedenkplaten aangebracht, de ene die eer betoont aan Lt Charles P. Boggess, de andere met de details van de ontmoeting op 26 december 1944. Op het moment van ons bezoek waren er wegenwerken bezig op deze weg en waren er ook werkzaamheden aan de gang aan de site van de bunker, waarschijnlijk met de herdenkingen van de 75st verjaardag in het vooruitzicht.

Beelden: © Luc Wittemans 20/07/2019
Datum gebeurtenis:
26/12/1944
Datum registratie:
26/11/2019
Locatie:
De Boggess-bunker
Adres:
Op de weg van Assenois (Vaux-sur-Sûre) naar en in de richting van Bastogne (deze weg heeft de naam Assenois), aan de rechterkant, enkele honderden meters voorbij het recyclagepark van Bastogne

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer