Burgerlijke Luchtvaartschool-École de l’Aviation Civile, 1952-1992

Het tweetalige boek ‘BLS-EAC 1952-1992, Burgerlijke Luchtvaartschool-École de l’Aviation’

Grimbergen, 3 augustus 2023. In de luchtvaartafdeling van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel vond Paul Maenhaut in 2020 een document waarin bijna alle kandidaten leerling-piloot die ooit aan de Burgerlijke Luchtvaartschool (BLS-EAC) een opleiding hebben gevolgd, vermeld staan met hun foto. Als oud-leerling-piloot van de BLS vond hij dat zo een nostalgisch document, dat hij besloot om een boek te schrijven over de school. Hij contacteerde zo veel mogelijk piloten zodat hij een heleboel boeiende verhalen kon neerpennen in dit boek over de talrijke promoties. 

Auteur Paul Maenhaut startte met vliegen in 1972 op Cessna 150 te Sint-Denijs-Westrem en is een leerling-piloot van Promotie 24 (1978-1979). Hij begon na zijn opleiding als first officer op B737 en vloog ook op DC-10, A330 en A340. Vanaf 2006 was Paul nog acht jaar piloot bij FlyingGroup Antwerpen op Cessna Citation XLS en Falcon F7X. In 2014 beëindigde hij zijn loopbaan met meer dan 20.000 vlieguren in zijn logboeken. Hij is nu lid van het bestuursorgaan van de ‘Senior Aviators’ Association De Vielles Tiges van de Belgische Luchtvaart (VTB vzw)’ en van de ‘Old Flyers Club (OFC)’. Het is in samenwerking met de OFC dat hij dit boek heeft geschreven. 

Paul is de perfecte man om een boek te schrijven over de historiek van de BLS, hij spreekt en schrijft de taal van de cockpit. Vele piloten hebben hem uitgebreid verteld over hun leven en loopbaan na de BLS, maar het boek beperkt zich tot de periode van de opleiding binnen de BLS, op enkele kleine uitzonderingen na.

Auteur Paul Maenhaut stelde het boek op 3 augustus 2023 officieel voor tijdens de jaarlijkse BBQ van de Old Flyers Club. (Foto Frans Van Humbeek)

Het boek bevat foto’s van de leerling-piloten van de 35 promoties van de BLS. De eerste ‘Prom’ startte op 15 april 1952 in een voormalig brandstofpaviljoen op het Grimbergse vliegveld. In 1958 verhuisde de BLS er naar een houten nieuwbouw. Paul Maenhaut beschrijft de organisatie van de school, met onder meer de toelatingsstop, de eerste vrouwelijke piloten en de verplaatsing van de opleiding naar de VS. Leraars theoretisch onderricht, instructeurs en directeuren kregen een plaats in het boek. Natuurlijk is er aandacht voor alle vliegtuigen die tijdens de opleiding zijn gebruikt. Talrijke verhalen van insiders zijn het lezen waard, onder meer over de selectie van de Embraer EMB 121 Xingu. Alle promoties passeren de revue, met daarin ook technische informatie over de incidenten en ongevallen met de opleidingsvliegtuigen. Leuke anekdotes maken het boek aangenaam om te lezen. 

Het tweetalige boek ‘BLS-EAC 1952-1992, Burgerlijke Luchtvaartschool-École de l’Aviation’

Prom 35 (1990-1992) was de laatste lichting van 40 jaar BLS-vliegopleiding op het Grimbergse vliegveld. Het was eigenlijk een overgangspromotie, de volledige vliegopleiding werd al in Scottsdale/Arizona (VS) afgewerkt. Twee jaar na de sluiting ontstond brand in de verlaten vliegschool in Grimbergen, het gebouw werd volledig vernield. De vele piloten die hier in Grimbergen tijdens het veertigjarige bestaan van de BLS hun opleiding kregen, zullen bij het lezen van dit boek ongetwijfeld met weemoed terugdenken aan de start van hun carrière en aan de vele collega’s die hen toen omringden.  

Heel wat foto’s komen uit de persoonlijke collecties van de piloten die hun opleiding kregen in de BLS. Organisaties die hun medewerking verleenden voor de foto’s zijn de curatele van Sabena, de Air Accident Investigation Unit, de Belgian Air Force, BAPA en Hangar Flying.  

Cessna 310B voor het eerste gebouw van de Burgerlijke Luchtvaartschool, rond 1958. (Foto Sabena, archief Frans Van Humbeek)

Nederlandstalige en Franstalige tekst, A4, kleur, 262 blz, harde kaft, beperkte oplage in eigen beheer. Een uitgave van de Old Flyers Club. Eindredactie Frans Van Humbeek – vormgeving en lay-out Tom Brinckman (www.hangarflying.be). 

Prijs 35 euro. Verzending in België 10 euro. 

Boek bestellen door te mailen naar paul.maenhaut@skynet.be, stort het verschuldigde bedrag op rekening BE66 9792 5396 9243. 

Na betaling kunnen boeken (op afspraak) afgehaald worden op een van de volgende adressen: 

  • Paul Maenhaut, Prinses Lydialaan 40, 3001 Heverlee.

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer