Museum Luchtoorlog Wereldoorlog II in Geraardsbergen

Heel wat geïnteresseerden waren opgedaagd voor de opening van het museum.

Hunnegem (Geraardsbergen), 30 mei 2019. Vandaag opende Wings of Memory (WOM, www.wingsofmemory.be) een eigen museum op de Hunnegem-site in Geraardsbergen. De vereniging toont er vooral onderdelen van in de regio opgegraven vliegtuigen. Waardevol materiaal is er voldoende, WOM heeft immers al 27 bergingen op haar actief.

Wings of Memory ontstond uit een groep van geïnteresseerden in de luchtoorlog die in 2010 uit de Belgian Aviation History Association (BAHA) stapten. Sinds 1997 voerden diverse leden bergingen uit van in België neergestorte WO II oorlogsvliegtuigen. De teamleden vonden vooral dat er meer inspanningen nodig waren om de herinnering aan de dramatische oorlogsjaren levendig te houden. Wings of Memory wou dat er meer aandacht ging naar de gevallen bemanningen en hun families. Niemand zal betwisten dat ze hun doelstelling inmiddels ruimschoots hebben bereikt.

Toespraak van WOM-voorzitter Stefan Delannoit. Rechts van hem staan Omer ‘Boomer’ Vanden Bosch (PR), Steph Herregodts, Marnick De Tant en Johan ‘Wannes’ Sadones.

Het organiseren van een herdenking of het plaatsen van een monument vraagt jarenlange research en enorme inzet van alle teamleden: onderzoekers, technici voor de bergingen, PR-verantwoordelijke, enz. Het team heeft een wereldwijd netwerk uitgebouwd voor het zoeken van familieleden van gesneuvelde of vermiste bemanningsleden en krijgt ook de steun van veteranenverenigingen en diverse luchtmachten. De expertise van WOM wordt in België en het buitenland algemeen erkend en naar waarde geschat.

Wings of Memory zocht al jaren naar een geschikte locatie voor hun collectie die alsmaar bleef groeien. Het was echt wel nodig om de waardevolle artefacten aan een ruim publiek te tonen. Een ruimte werd aangeboden in de leegstaande boerderij van de voormalige kloostersite Hunnegem. Een fotomontage bij de ingang van de tentoonstelling toont de toestand van de stalling bij de overdracht naar WOM. Een dikke laag mest moest verwijderd worden, de muren grondig afgespoten, elektriciteit aangepast, … en dat allemaal met een team van amper negen vrijwilligers. Geïnteresseerden die de handen uit de mouwen willen steken, zijn welkom om het team te versterken.

In de tentoonstellingsruimte liggen nu restanten van in de regio opgegraven vliegtuigen als van de Messerschmitt Bf 110 G-4 (crash 13 mei 1944 in Herne), Halifax LW682 OW-M (13 mei 1944 in Schendelbeke), Mustang P-51C WD-G (31 mei 1944 in Zandbergen), enz. De tentoongestelde onderdelen zijn voorzien van duidelijke informatiebordjes. Bij de verdere uitbreiding van het museum kunnen ook grote onderdelen een plaats krijgen. Al midden 2020 hoopt WOM trouwens extra ruimte te krijgen voor de verdere uitbouw van het museum.

In glazen kasten liggen artefacten van neergestorte vliegtuigen uit WO II, voornamelijk uit Geraardsbergen en omstreken.

Bij alle onderdelen staan duidelijke informatiebordjes.

De exporuimte is nog beperkt maar Wings of Memory verwacht in 2020 al een uitbreiding.

De voorbije jaren is de site Hunnegem systematisch gerenoveerd. Daar zijn nu ook het centrum voor thuisverpleging ondergebracht, een dagverzorgingscentrum, Leerpunt, Eclips TV heeft er een stek, het Museum en Archief van de Vlaamse film (MAVF) vond er onderdak. Tot 28 juni 2019 loopt er ook een tentoonstelling over het leven tijdens de Groote Oorlog. Hunnegem is de bakermat van Geraardsbergen, hier ontstond de stad zo’n 950 jaar geleden. Een parochiekerk werd in 1096 aan een pas gestichte abdij geschonken. De abdij schonk de Romaanse kerk in 1924 aan de zusters Benedictinessen die hier een klooster oprichtten. De kerk en de Paxzaal zijn nu ingericht als Museum Hunnegem-Geraardsbergen (Huge-museum). De initiatiefnemer is David Larmuseau (www.davidlarmuseau.com), schepen (CD&V) in Geraardsbergen. Precies op deze historische plek kreeg Wings of Memory een ruimte ter beschikking om hun collectie aan het publiek te tonen. De verscheidenheid aan activiteiten op de Hunnegem-site werkt aanstekelijk en trekt extra belangstellenden aan voor het WOM-museum. Het is goed dat het museum niet op een geïsoleerde locatie is ondergebracht maar zeer sterk verankerd is in het dagelijks leven van Geraardsbergen. Nabij het museum, in de tuin van de priorij, staat het monument ter herinnering aan het bombardement van 22 mei 1944 op Geraardsbergen (zie databank).

De officiële opening van het museum door David Larmuseau. Links Luitenant-kolonel Jo Heylens, rechts WOM voorzitter Stefan Delannoit. (Foto Wings of Memory)

Luitenant-kolonel v/h Vlw SBH Jo Heylens, Korpscommandant van Air Traffic Control Centre (ATCC) in Semmerzake, toonde veel respect voor de professionele aanpak van Wings of Memory. Al meermaals heeft Defensie meegewerkt met WOM, telkens verliep de samenwerking rimpelloos. Heylens benadrukte tijdens de openingsplechtigheid wat een groot belang Defensie hecht aan de herdenking van de 75ste verjaardag van de bevrijding, deze expo past perfect in dat kader. Hij wees op de inspanningen die zijn geleverd voor het behoud van de democratie, een strijd die we moeten blijven gedenken. De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog moet doorgegeven worden aan de jongere generatie. Wings of Memory speelt daarin een zeer belangrijke rol. Bergingen en research koppelt de vereniging aan nauwe contacten met families van oorlogsslachtoffers. In het nieuwe museum kan een zeer verscheiden publiek kennis maken met zowel technische als menselijke verhalen over de plaatselijke oorlogsgeschiedenis, meer bepaald over de luchtoorlog. Lokale initiatieven als deze van Wings of Memory, gedragen door een gedreven en deskundige groep van vrijwilligers, moeten absoluut niet onderdoen voor onze nationale musea. Beiden hebben ze een rol te vervullen en stimuleren ze de interesse voor onze luchtvaart en luchtvaartgeschiedenis.

Luitenant-kolonel v/h Vlw SBH Jo Heylens tekent het gastenboek. Hij had veel lof voor Wings of Memory.

Het Museum Luchtoorlog Wereldoorlog II zal deel gaan uitmaken van een wandelroute en een fietsroute, een initiatief dat ook de stad Geraardsbergen zal steunen. De wandelroute (zo’n 6 km) zal vooral aandacht vragen voor de luchtoorlog in het centrum van Geraardsbergen, de fietsroute brengt de sportieve geïnteresseerden op de vele plaatsen waar Wings of Memory al bergingen heeft uitgevoerd of monumenten heeft geplaatst of initiatieven heeft gesteund.

Heel wat geïnteresseerden waren opgedaagd voor de opening van het museum.

De musea Huge (Museum Hunnegem en Geraardsbergen), MAVF (Museum en Archief van de Vlaamse Film) en het Museum Luchtoorlog Wereldoorlog II zijn elke derde zondag van de maand (van april tot en met oktober) geopend van 14 tot 18 uur.

Parkeren doe je best bij het woonzorgcentrum De Maretak, Groteweg 27 in Geraardsbergen. Een bouwwerf naast de Huge-site kan tijdelijk voor hinder zorgen.

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer