Luchthaven Oostende maakt zich op voor zaken

201809_NSAC_004_TBR.jpg

Oostende, 6 september 2018. Het opwaarderen van de luchthaven Oostende-Brugge staat weer een stap verder met de symbolische eerstesteenlegging van de gloednieuwe business terminal van North Sea Aviation Center (NSAC). Voor de gelegenheid organiseerde NSAC samen met verschillende partners een netwerkevenement in de recent vernieuwde loods.

Jef De Kinder (links), CEO van NSAC samen met Eric Vermeersch, Business Developer & Operations manager van NSAC.

Met de opening van de gerenoveerde loods H5, de oude onderhoudsloods langs de Nieuwpoortsesteenweg, is de eerste fase van het North Sea Aviation Center (NSAC) afgerond. “We hebben nu3.000 m2 vloeroppervlakte voor het stallen van vliegtuigen en helikopters. Dat kan zowel voor home based vliegtuigen als voor internationale bezoekers,” zegt Jef De Kinder, CEO van NSAC die het project vorig jaar aankondigde. NSAC wil als Fixed-Base Operator (FBO) een totaalconcept aanbieden via de business terminal.

De symbolische eerstesteenlegging met Marcel Beulens, CEO Luchthaven Oostende-Brugge, burgemeester Johan Vande Lanotte en Jef De Kinder.

“We starten vanaf nu met het aanbieden van stalling,” zegt Eric Vermeersch, Business Developer & Operations manager van NSAC. “Maar hier stopt het project niet. Naast de loods die we nu openen,worden de nieuwe gebouwen opgetrokken door Vuylsteke Bedrijfsgebouwen. Het is de bedoeling dat de nieuwe loods en de passagiersterminal klaar zijn in maart 2019 om dan operationeel te zijn met de volledige FBO-diensten in april 2019, en voortaan ook business aviation-klanten te gaan afhandelen. Zo willen we van Oostende een prominente luchthaven maken om zakenvluchten te verwelkomen, zonder daarbij ook general aviation te vergeten.”

“Daarnaast willen we van NSAC ook een volwaardig bedrijvencentrum maken. Waar we alle luchtvaartgerelateerde bedrijven welkom heten om de ruimte te delen. Op die manier laten we synergieën ontstaan binnen de luchtvaart. Net zoals het netwerkevenement van vandaag een manier is om de samenwerking te bevorderen.”

De loods H5 langs de Nieuwpoortsesteenweg kreeg na een grondige renovatie een volledig nieuw uitzicht.

“In eerste instantie gaat het om de grondafhandeling van privé- en zakenvluchten van vliegtuigen tot 45 ton. Daarbij komen nog extra diensten zoals onderhoud, passagiersvervoer en catering. De faciliteiten zullen bestaan uit politie- en immigratiediensten, ruimtes voor piloten, vertrekken voor het medisch keuren van piloten en een VIP-lounge.”

“In totaal investeren we 3,7 miljoen euro,” vult Jef De Kinder aan. “Daarin zit naast de renovatie van de oude loods en de nieuwbouw ook de opstart van het FBO-project. Op termijn zullen zestien vliegtuigen of helikopters een plaats vinden in de loods H5, daarnaast zal de nieuwe loods acht vliegtuigen kunnen herbergen. Er is trouwens nu al interesse uit Londen om enkele grote jets hier te gaan stallen. Over het kanaal zijn de plaatsen zeer duur en is er amper ruimte beschikbaar.”

Landingsgeld
Marcel Beulens, CEO van de kustluchthaven kondigde al eerder aan dat hij de troeven wilden uitspelen naar de privéluchtvaart: “Concreet kijk ik naar het Franse Le Touquet waar ieder weekend tientallen piloten neerstrijken en daar de lokale economie steunen.”

Maar qua landingsgeld kan Oostende toch niet concurreren met Le Touquet? “De prijs ligt momenteel inderdaad nog een stuk hoger,” geeft Beulens toe. “Maar gezien we de infrastructuur nog niet kunnen aanbieden, voeren we ook nog geen promotie. We zouden enkel maar bezoekers kunnen afschrikken. We weten maar al te best, dat, als we willen concurreren met Le Touquet (Beulens onderstreept heel duidelijk: met Le Touquet, niét met Kortrijk, TB), de prijs naar beneden zal moeten.”

Niet minder dan zestien vliegtuigen en helikopters zullen onderdak vinden in de NSAC-loods.

Tijdens het netwerk event had Jef De Kinder nog een primeur in petto. “Luchtvaartpassie is een virus die me niet loslaat,” legt hij uit. “Naast NSAC gaan we uitpakken met nieuwe operaties. Ik wil een aantal mensen samenbrengen voor een even duurzaam als rendabel aanbod om boven de Noordzee te vliegen. Voor diverse taken worden nu heel wat middelen gebruikt die te duur zijn. Onze doelstelling is een project voor eigentijdse drones aan een betaalbare prijs. De doelgroepen zijn pollutiecontrole, grenscontrole, douane, kustprotectie en search & rescue-support.”

“Dat willen we uitvoeren met een fixed wing drone,” gaat De Kinder verder. “Niet het speelgoed voor kinderen, maar een betaalbaar en vooral betrouwbaar toestel dat zich al heeft bewezen bij militaire én civiele gebruikers wereldwijd. We kopen minimum twee vliegtuigen met de capaciteit om snel van camera te kunnen wisselen. Een zoekmissie vliegen is immers heel wat anders dan een pollutievlucht. Het tuig in kwestie moet minimum een bereik van 150 kilometer hebben en de mogelijkheid bieden om 15 tot 24 uren in de lucht te blijven.”

NSAC wil ook synergieën laten ontstaan binnen de luchtvaart. Het netwerk event bij de inhuldiging van de gerenoveerde loods is meteen ook een aanzet om de samenwerking te bevorderen.

Het droneproject bestaat nu enkel nog op papier, maar er zijn een aantal geïnteresseerden. Zowel de Vlaamse en Federale overheid hebben interesse, net zoals verschillende steden en gemeenten aan de kust. Momenteel lopen gesprekken om de nodige fondsen bijeen te krijgen: “In vergelijking met het prijskaartje van de taken die door verschillende diensten boven de Noordzee worden uitgevoerd, is ons project peanuts. Een helikopter kost gemakkelijk 11 of 12 miljoen euro. Kijken we verder naar vliegtuigen en ook naar de nodige back-ups met alles erop en eraan, dan loopt dat bedrag in de tientallen miljoenen. Terwijl ons project 1 miljoen euro gaat kosten en over 20 jaar is afgeschreven,” besluit De Kinder.

De nieuwe loods en passagiersterminal moeten klaar zijn in maart 2019. Een maand later wil NSAC volledig operationeel zijn.

Tom Brinckman

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer