Bling Bling 2, de diamantroof op Brussels Airport

201708_JAN_01_

Zaventem, 31 juli 2017. Een jaar geleden schreef Jan Van der Cruysse (57) de lijvige thriller ‘Bling Bling.’ De voormalige woordvoerder van Brussels Airport brengt daarin het superspannend verhaal over een overval op een diamantkoerier op de luchthaven van Delhi, met bizarre vertakkingen naar België. Het in juni van dit jaar verschenen ‘Bling Bling 2. De Zaventemmers’ is al even meeslepend. Centraal in het boek staat een diamantroof op Brussels Airport.

Cover

Met zijn eerste boek, ‘Bling Bling. Diamantroof in Delhi’ won debuterend auteur Jan Van der Cruysse in 2016 de Knack Hercule Poirotprijs én De Diamanten Kogel. Nooit eerder zijn beide prijzen toegekend aan één en dezelfde titel. In juni 2017 ging ook De Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige thrillerdebuut, naar Jan Van der Cruysse. In Nederland is het boek nochtans niet zo bekend, maar ook auteurs uit Nederland scoren zelden hoge toppen in de Belgische top tien van de best verkochte thrillers.

Bling Bling 2 volgt het gangstertrio Mate, Boris en de flink gestoorde moordgriet Elisabed. Tijdens een bloederige trip door de Balkan kruisen ze het pad van Roman Tokar, de tweelingbroer van de diamantkoerier Sergei, die ze in deel 1 van Bling Bling op een vreselijke manier om het leven hebben gebracht. De Antwerpse politievrouw Beerke Wagenmaker laat zich niet afschrikken door de maffiajongens (en meisjes) en gaat de strijd aan met het geschifte gezelschap. Albertien Van der Valk, een veiligheidsdeskundige en overigens een kennis van Beerke, pleegt ondertussen de perfecte diamantroof op Brussels Airport. Bling Bling 2 speelt zich ook af op de luchthavens van Eindhoven, Hong Kong en Odessa. Vooral het interludium op de luchthaven van Eindhoven zorgt voor een aparte wending in het verhaal. Maar ook in zijn geliefde Italië, meer bepaald in het Noord-Italiaanse Treviso, laat Jan de maffiosi moorddadig toeslaan.

Als woordvoerder van Brussels Airport beleefde Jan Van der Cruysse het reilen en zeilen van de luchtvaart gedurende 25 jaar vanop de eerste rij. Volgens Jan was dat ‘Een oeverloze bron van inspiratie voor spannende verhalen en het verzinnen van verknipte personages.’ Ik wil hem best geloven. Het kan niet anders of hij gebruikt zijn luchthavenkennis om zijn rijk verhaal te stofferen. De verkeersregels die gelden op Brussels Airport staan foutloos beschreven in het boek, de precieze cyclus van de afhandeling van een vliegtuig, enz. Hij kent de luchthaven als zijn broekzak, de leegstaande gebouwen, de vroegere schrijnwerkerij, de geschiedenis van de eerste spoorweg naar Brussels Airport, enz. Voor zij die dagelijks werken op Brussels Airport zijn de boeken van Jan niet te missen vakantielectuur. Ook in deel twee herkennen de ingewijden namen van ex-collega’s, dat maakt het verhaal soms heel herkenbaar.

Het verhaal in Bling Bling 2 doet ons onmiskenbaar denken aan diverse oudere roofovervallen op waardevolle goederen op Brussels Airport. Herinnert u zich nog de spectaculaire diamantroof op 18 februari 2013? Gewapende mannen pleegden er toen een overval op een waardetransport van Brink’s, bij het laden van de waardevolle goederen aan boord van de vlucht naar Zürich. Maar vooral denken we terug aan Sabena-veiligheidsagent Francis Zwarts die in 1982 op de luchthaven werd overvallen en mysterieus verdween met een flinke lading goud en waardepapieren. Men wees gangster Madani Bouhouche aan als de schuldige. Het mysterie blijft want de voormalige rijkswachter Bouhouche is intussen overleden en het lichaam van Zwarts werd nooit gevonden. Zijn PR-functie van het verleden indachtig, verwijst Jan meermaals naar de ondertussen sterk verstrengde veiligheidsmaatregelen op de luchthaven. De overvallers in het boek van Jan hebben zich trouwens  aangepast aan de moderne tijd. Ze voeren een overval uit door gebruik te maken van hippe drones.

Jan Van der Cruysse: “Spijtig dat ik pas nu ben beginnen schrijven. Ik herhaal mijn eerdere aansporing voor iedereen die er al lang van droomt: neem uw pen vast en begin nu met het schrijven van uw eigen verhaal.”

Jan werkt nu als consultant bij het communicatiebureau RCA, met hoofdzetel in Hasselt. Maar zijn ziel is toch nog stevig verankerd in zijn geliefd Brussels Airport. Eens je op een luchthaven hebt gewerkt kan je de grote groep collega’s niet zomaar vergeten, dat is duidelijk. In het dankwoord van Bling Bling 2 schrijft Jan hoe hij precies op 22 maart 2016 zou terugkeren van de Verenigde Staten naar Brussels Airport. Het was heel brutaal ontwaken toen hij het nieuws vernam over de moordende aanslag. Jan: “Ik kan me niet herinneren dat iets me ooit dieper getroffen heeft dan die aanslag op Brussels Airport, die zoveel jaren mijn tweede thuis is geweest.”

Zelf zijn we grote liefhebbers van Scandinavische thrillers, maar het werk van Jan kan daar best mee concurreren. Als lezer kan je best eerst Bling Bling 1 doornemen. Wees gerust, ook dat verhaal van 527 bladzijden leest als een trein. Personages en locaties uit deel een vinden we terug in dit tweede deel (532 blz.) Zeer handig in de boeken is de duidelijke inhoudstafel met datums, de personenlijst en een handig geografisch kaartje met de route van een trio misdadigers. Jan zijn verhaal springt voortdurend van de ene locatie naar de andere, maar het boek blijft zeer vlot leesbaar.

Gelukkig volgt er in de zomer van 2018 een derde deel van Bling Bling.

Uitgeverij Manteau, ISBN 978-90-223-3397-6, zachte kaft, 22 cm x 14,5 cm, prijs 21,99 euro.

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer