FSCB, vliegen met beide voeten op de grond

_D3D0572.jpg

Vilvoorde, 18 oktober 2009. Elke derde zondag van de maand komen de leden van de Flight Simulator Club Belgium samen om ervaringen en kennis uit te wisselen of gewoon om samen te vliegen. Reden genoeg voor Hangar Flying om virtueel mee de lucht in te gaan.

Een geanimeerde discussie over het (virtueel) vliegen. Uitwisselen van kennis en vaardigheden, daar draait het tenslotte allemaal om!

De Flight Simulator Club Belgium werd opgericht in 1991. Momenteel telt de club ongeveer 225 leden. François Van Opstal, de secretaris van de club, vertelt: “Langs de ene kant hadden we toen mensen die iets afwisten van computers en langs de andere kant hadden we mensen met kennis van het vliegen. Toen die twee groepen samenkwamen, was de club geboren”. Hij gaat verder: “De computers van toen, dat waren eigenlijk veredelde rekenmachientjes! Bij FS4 had je voor de eerste keer de mogelijkheid om je vliegtuig in een ‘landschap’ te plaatsen, voordien waren het nog gewoon lichte of donkere vlakken”.

François zit zelf al jaren in het luchtvaartwereldje. Zijn carrière begon bij Lufthansa Technics waarna hij onder andere bij Herfurth Air Service, KLM Cargo en PAN AM werkte. Hij zat zelfs een tijdje in Zaïre. Vliegen en luchtvaart werd voor hem meer dan een beroep, het werd zijn passie.

Walter Peeters (links) is ondertussen vijf jaar voorzitter van de Flight Simulator Club Belgium, François Van Opstal is secretaris en gepassioneerd ontwerper van landschappen (scenery).

Maandelijks komen de leden samen in het Euro Volley Center te Vilvoorde. François: “Vroeger hadden we drie locaties voor de maandelijkse meetings. Aangezien dit praktisch niet meer haalbaar was hebben we beslist om de bijeenkomsten te centraliseren in Vilvoorde”.

Trainen, trainen en nog eens …
Dat piloten moeten trainen, dat spreekt voor zich. Een deel van hun opleiding krijgen ze op de grond vooraleer ze effectief de lucht ingaan. Ook na het behalen van hun licentie moeten ze elke zes maanden hun bekwaamheid bewijzen in een vluchtsimulator. De eerste generatie vluchtsimulatoren, uit de vroege jaren 50, waren immens logge machines die in de verste verte niet kunnen wat de hedendaagse FFS (Full-Flight Simulator) kan. Maar niet enkel professionele piloten willen ‘simmen’. Hier speelde Microsoft handig op in met hun Flight Simulator software die ondertussen aan de tiende uitgave toe is, de FSX.

De moderne vluchtsimulatoren die beschikbaar zijn voor thuisgebruik zijn vaak zo waarheidsgetrouw dat ze ook door echte piloten gebruikt kunnen worden. Als je de laatste FSX bekijkt dan zal je zien dat de evolutie die het computervliegen doorgemaakt heeft, werkelijk enorm is!

Flight Simulator Club Belgium
De sterkte van een club ligt in de diversiteit van de interesses van de leden. Sommigen ontwerpen eigen landschappen zoals de luchthaven van Brussel. Wie met FSX of een eerdere versie van het populaire Microsoft programma vliegt zal wel zien dat onze virtuele nationale luchthaven nauwelijks op de echte luchthaven lijkt. Mensen zoals François houden zich, naast het eigenlijke vliegen, voornamelijk bezig met het bouwen van een eigen virtuele luchthaven die wél op de echte lijkt. Deze scenery wordt dan onder de leden van de club verdeeld zodat iedereen er van kan genieten. Niet enkel de nationale luchthaven werd door hen tot in de puntjes nagebouwd, maar ook andere Belgische vliegvelden namen ze onder handen.

Hetzelfde geldt voor de vliegtuigen. Flight Simulator X wordt standaard geleverd met een aantal basisvliegtuigen. Dankzij het harde werk van enkele leden zijn er ook andere types beschikbaar. Foto’s van de echte toestellen worden bestudeerd om een getrouwe weergave te maken. De kleinste details worden aan hun eigen modellen aangebracht. Perfectie zit hem immers in de details.

Zelfs daar stopt het enthousiasme van de leden niet. Zo werd er een gemakkelijk (de)monteerbare helikoptercockpit gemaakt, compleet met stoel en stuurknuppel,  en gashendel, de zogenaamde ‘collective’. Sommige leden bouwen zelfs een volledige cockpit na.

Een van de leden maakt een vluchtje in een van de paradepaardjes van de club. Deze helikoptersimulator werd volledig door de mensen bij FSCB ontwikkeld en kan in een mum van tijd opgebouwd en afgebroken worden. Ideaal om als uitstalraam te dienen op opendeurdagen.
Jan Verley (in uniform) is een hevige fan van de DC-3. Hij heeft op z’n zolder zelfs een volledige cockpit nagebouwd! De andere clubleden grappen wel eens: “De enige fout die hij maakte is dat hij z’n prachtige cockpit niet uit de zolder krijgt en hij ze dus niet aan de buitenwereld kan tonen”. Je kan dit prachtig staaltje wel op het web bezoeken via zijn site.

De ronde van België
Niet enkel in het wielrennen bestaan er bekende ‘rondes’, maar ook bij de FSCB. Regelmatig worden er speciale themabijeenkomsten georganiseerd, waaronder ook de Ronde Van België. François vertelt: “De piloten krijgen een vragenlijst en moeten België virtueel doorkruisen om de juiste oplossingen te vinden. Vragen gaan over de aan te vliegen luchthavens, maar er zijn ook vliegtechnische vragen in de lijst verwerkt. Aan de hand van de antwoorden die we hierop krijgen kunnen we de lesonderwerpen van de volgende meeting bepalen”.

François weet me te vertellen dat de nieuwe leden een basiscursus kunnen volgen. Daarin komt zowel de basis van het vliegen als meer specifieke onderwerpen (bv. navigatie) aan bod. Door de collectieve kennis van de clubleden moeten (nieuwe) piloten nooit lang op een antwoord wachten.

Regelmatig worden er bij de FSCB lessen georganiseerd. Naast de basiscursus kunnen de leden ook zelf aangeven waarover ze uitleg willen krijgen.

Tijdens de bijeenkomsten brengen de leden hun eigen computers, programma’s en randapparatuur mee. De meesten werken met draagbare computers terwijl anderen nog steeds met een vaste pc werken. Het belangrijkste voor een vlotte flightsim– ervaring is een pc die beschikt over voldoende werkgeheugen en een uit de kluiten gewassen grafische kaart.

Wat je aan je installatie uitgeeft, dat is iets wat je zelf bepaalt. De club heeft geen minimumvereisten waaraan je moet voldoen. Ze kunnen natuurlijk wel advies geven wat je als beginnend amateur nodig hebt om je vluchtsimulator vlotjes te laten draaien.
Meerdere schermen zijn vaak geen overbodige luxe als je alle regels en procedures wil volgen.

Vliegen kan iedereen bekoren, dat bewijst Filip Billen, één van de jongste leden van de club. Hij komt altijd samen met z’n vader aangezien hij aan het MASA syndroom lijdt. Het ‘simmen’ gaat hem echter bijzonder goed af! François: “Filip komt elke maand naar de bijeenkomsten, hij zal zelden of nooit een kans om te vliegen overslaan”.

Zou het dan toch waar zijn dat mannen, hoe oud ze ook zijn, altijd kleine jongentjes blijven?

Meer info: www.fscb.be of mailen naar info@fscb.be

Kevin Cleynhens
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer